Hlavní obsah

Diplomacie posílá do Norska nótu. Syn Michalákové zůstává i českým občanem, připomíná

Ministerstvo zahraničí předalo Norsku diplomatickou nótu v reakci na to, že země udělila staršímu z bratrů Michalákových, které norské úřady před lety odebraly českým rodičům, norské občanství. Resort to v pátek oznámil na Twitteru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí dnes prostřednictvím své ambasády v Oslu předalo Norsku diplomatickou nótu kvůli případu bratrů Michalákových a udělení norského občanství staršímu z nich. V jejím rámci upozorňuje na to, že chlapec nadále zůstává českým občanem,” uvedl resort.

České straně bylo udělení norského občanství oznámeno před časem a zpětně.

Norský soud loni zbavil matku Evu Michalákovou rodičovských práv k oběma synům. Denis a David vyrůstají ve dvou pěstounských rodinách. Michaláková se domáhá toho, aby jí byli oba chlapci vráceni do péče.

Otec prý souhlasil

Michalákové byli synové odebráni kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání, které se však neprokázalo. Michalákové uškodilo, že celý případ medializovala, což bylo podle norských úřadů proti zájmu dětí.

Informaci, že Norové udělili jednomu ze synů norské občanství, přinesl tento týden Český rozhlas. Ten také uvedl, že s udělením norského občanství souhlasil otec obou chlapců Josef Michalák.

Ten se k celé kauze prakticky nevyjadřoval a na rozdíl od matky mu zůstala rodičovská práva. Jeho souhlas byl pro úřady nezbytný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám