Hlavní obsah

Diletantská distribuce státních roušek: Úřad zajímá, jak pošta získala osobní údaje seniorů

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) prověřuje, na jakém právním základě předalo ministerstvo vnitra České poště adresy lidí, kterým následně jejím prostřednictvím rozeslalo roušky na ochranu proti šíření koronaviru. V této souvislosti se přitom už jeden prohřešek týkající se distribuce ochranných prostředků objevil. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušila pošta zákon, když roušky vybalila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Rozesílání respirátorů prostřednictvím České pošty prověřujeme od jeho začátku,” napsal na svůj Twitter předseda ÚOOÚ Jiří Kaucký.

Diletantská distribuce státních roušek: Hamáček poštu hájí a útočí na státní ústav

Domácí

Reagoval tím na dotaz redaktora Lidových novin. Toho zajímalo, na základě jakého zákonného zmocnění předal resort vnitra České poště osobní údaje osob starších šedesáti let.

Ve vládním usnesení z 9. září stojí, že Česká pošta získala od vnitra jména, příjmení, adresy trvalého pobytu a doručovací adresy všech osob nad 60 let.

Vybalené roušky 

Jedná se ale už o druhý problém kvůli této distribuci. SÚKL už dříve uvedl, že Česká pošta rozesíláním roušek a respirátorů porušila zákonné požadavky na distribuci zdravotnických materiálů.

Pomůcky totiž pracovníci pošty vybalili z originálních obalů a posílali je v obálkách.

SÚKL: Pošta rozesíláním rozbalených roušek porušila zákon

Domácí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vzápětí pohrozil lékovému ústavu trestním oznámením kvůli šíření poplašné zprávy. Jeho vyjádření označila šéfka ústavu Irena Storová za bezprecedentní, situace je podle ní vážná.

Reklama

Výběr článků

Načítám