Hlavní obsah

Díky českým vědcům vstávají historické budovy Mosulu z popela

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturní genocida. Tak lze po téměř tříletém řádění radikálů z tzv. Islámského státu (IS) popsat situaci v severoiráckém Mosulu, o který se stále vedou tuhé boje. Extremisté ve městě proslaveném unikátní architekturou ze 12. a 13. století zbourali už padesátku islámských a křesťanských staveb. Díky projektu českých vědců však budovy pomalu povstávají z popela.

Foto: Reuters

Zničená mešita proroka Juníse v Mosulu

Článek

Tým českých archeologů a historiků při Orientálním ústavu Akademie věd totiž od roku 2015 pomocí satelitních snímků, fotografií i nákresů začal digitálně restaurovat historické dominanty, které v Mosulu padly islamistům za oběť. A právě tyto modely mají po osvobození města iráckou armádou pomoci při jejich rekonstrukci.

Až do konce března se s jejich prací může seznámit i veřejnost na výstavě „Ohrožená architektura města Mosulu“ v hlavní budově Akademie věd na pražské Národní třídě. Díky tabletům a virtuální realitě pak na prázdné dřevěné desce budovy vyvstávají v celé své kráse.

„Islamisté v Mosulu se zaměřili především na hroby, hrobky či mešity s hrobem, celkem ve městě vyhodili do povětří 47 budov. Nám se zatím podařilo plně zpracovat šest budov, takže nás čeká ještě spousta práce. A může to být vzkazem i pro ty, kteří si myslí, že humanitní vědy jsou k ničemu,“ řekl Právu ředitel Orientálního ústavu Ondřej Beránek.

Pomohly i odtajněné snímky špionážních družic

Podle dalšího z autorů projektu, archeologa Karla Nováčka z Univerzity Palackého v Olomouci, vědci při rekonstrukci využívali zejména fotografie a digitální snímky. „Měli jsme k dispozici leteckou fotografii Mosulu z roku 1942 nebo odtajněné snímky z amerických špionážních družic ze 60. let,“ vysvětlil Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Modely historických památek v Mosulu jsou k vidění na výstavě v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze.

Podle Lenky Starkové z plzeňské Západočeské univerzity spoustu práce už udělá počítač, který je schopen z fotografií model vytvořit. K tomu je ale třeba dokumentace budovy z různých úhlů a různých úrovní.

„Potíž je, že ne vždy máme stavbu tak dobře zdokumentovanou a také ne všechny snímky lze použít. Pak vznikají v modelu díry, které musíme ručně domodelovávat. Takže jsme rádi za každou novou fotografii, protože i na těch hotových modelech je vždy co vylepšovat,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám