Hlavní obsah

Dienstbier jednal o prezidentské kandidatuře s Paroubkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier jednal s předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem o své případné prezidentské kandidatuře v příštím roce. Dientsbier to řekl ve čtvrtečním vysílání Frekvence 1. O Dienstbierovi se mluví jako o jednom z možných kandidátů, kteří by mohli příští rok konkurovat Václavu Klausovi v boji o prezidentský úřad.

Článek

"Já jsem o tom mluvil s mnohými lidmi, například i s Jiřím Paroubkem," odpověděl Dienstbier ve čtvrtek na otázku, kdo mu nabídl kandidaturu na prezidenta.

Dienstbier nevyvrátil, že jednal na téma prezidentské kandidatury i s prvním českým porevolučním prezidentem Václavem Havlem: "Zeptejte se na to Václava Havla. Já nic neříkám."

Blízkost k sociální demokracii Jiří Dienstbier ale přiznal otevřeně. "Já jsem volil sociální demokracii. Volby jsou tajné, ale já se tím netajím."

Musel by oslovit i komunisty

Žádnou konkrétní předvolební taktiku však nemá Dienstbier zatím připravenou. Za nutnou považuje podporu širšího politického spektra: "Kdybych nějakou taktiku měl, tak vám ji neprozradím."

Dienstbier v této souvislosti připustil, že by o podporu požádal i zákonodárce KSČM. "Potřebuju přece zrovna tak, jako Václav Klaus hlas každého jednotlivého poslance a senátora bez ohledu na to, v jakých jsou politických stranách," uvedl Dienstbier s tím, že stejně tak by přivítal hlasy členů ODS. "Samozřejmě vítám každý hlas, který by pro mě byl," uzavřel téma s tím, že se chce věnovat věcným problémům, nikoliv stranictvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám