Hlavní obsah

Diabetici se obávají skokového nárůstu doplatků na inzulín

Diabetici užívající inzulín tvrdí, že jim kvůli revizi úhrad výrazně stoupnou doplatky na moderní inzulín. Na tzv. inzulínová analoga nyní doplácejí částky v řádu desetikorun. Po revizi by to mohlo být až 600 korun, uvedli zástupci diabetiků. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tvrdí, že podobný scénář nehrozí, neboť firmy inzulín zlevní.

Foto: Právo

Aplikace inzulínu, ilustrační snímek

Článek

„Pacienti, kteří si nemohou dovolit léčbu inzulínovými analogy, budou nuceni z finančních důvodů přejít na humánní inzulíny. Důsledkem může být podstatné zvýšení rizika hypoglykémií, které přímo souvisejí s vyšším rizikem infarktu či mrtvice," upozornila předsedkyně České diabetologické společnosti Terezie Pelikánová s tím, že léčba následných komplikací je pro pojišťovny dražší.

Předseda Svazu diabetiků Vladimír Horák uvedl, že v otevřeném dopise apelují na ministerstvo zdravotnictví, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a zdravotní výbory Poslanecké sněmovny a Senátu, aby „ochránily české pacienty s diabetem a nehazardovaly s jejich zdravím".

V dopise vysvětlují, že humánní inzulíny a analoga inzulínu nelze zaměnit. Požadují zastavit zkrácenou revizi a zahájit regulérní hloubkovou revizi, která zohlední rozdíly mezi oběma typy přípravků.

Revize má přinést úspory pojištění

Mluvčí SÚKL Lucie Šustková řekla, že zkrácenou revizi nemohou ukončit, pokud k tomu není zákonný důvod, což by bylo jen v případě, že by předpokládaná úspora nedosahovala 30 miliónů korun ročně. Podle propočtu VZP se změnou ušetří 87 miliónů korun za krátkodobě působící inzulíny a 75 miliónů za střednědobé inzulíny v kombinaci.

„Pokud jde o zaměnitelnost, ve zkrácené revizi se vychází z první revize úhrad, kde bylo pravomocně rozhodnuto, že humánní inzulíny a jejich analoga jsou zaměnitelné pro účely stanovení úhrady. Toto rozhodnutí potvrdilo ministerstvo zdravotnictví," uvedla Šustková s tím, že výsledek hloubkové revize bude shodný, pokud SÚKL neobdrží nové důkazy.

Nestrašte, zdražení je nereálné, tvrdí VZP

VZP podle mluvčího Oldřicha Tichého považuje tvrzení Svazu diabetiků za zavádějící, jedná se podle ní téměř o poplašnou zprávu, zdražení pro pacienty je nereálné.

Podobně jako v předchozích případech firmy podle mluvčího zlevní, v opačném případě by ztratily trh. Pokud tak neučiní, měl by se tím zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a zjistit, zda se nejedná například o kartelovou dohodu.

Tichý rovněž uvedl, že VZP požádala o zkrácenou revizi na základě cenových referencí, v cizině jsou tyto přípravky výrazně levnější.

„VZP má povinnost nakládat s prostředky z veřejného zdravotního pojištění s péčí řádného hospodáře, měla proto de facto povinnost zkrácenou revizi navrhnout," shrnul.

Reklama

Výběr článků

Načítám