Hlavní obsah

Diabetici nemusejí přijít o nohu, pomoc je blízko

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset tisíc amputací části dolní končetiny provedli vloni v Česku chirurgové kvůli onemocnění známému jako diabetická noha. Už brzy se však jejich počet může razantně snížit, a to díky fyzikální léčbě pomocí MDM přístroje, kterou prosazuje přední český podiatr, specialista na onemocnění dolních končetin a pohybového aparátu Emil Záhumenský ve své zlínské ordinaci.

Foto: Aleš Fuksa , Právo

Karel Augusta patřil k diabetikům, kterým akutně hrozila amputace nohy. Nyní má patu vyléčenou.

Článek

Před několika lety spustil netradiční studii. Přijal patnáct pacientů, kterým kvůli rozsáhlosti onemocnění a četným chronickým ranám akutně hrozila amputace nohy. Čtrnácti z nich nohu během dvou let zachránil. Šlo přitom podle něj o případy, u kterých už tradiční medicína nic nezmohla.

Amputaci odvrátili na poslední chvíli

„Někteří z nich museli podepsat v nemocnici revers, protože již měli amputační termín,“ prozradil lékař. Jejich nemoc již byla natolik závažná, že na nohou necítili drát zarytý do lýtka, kvůli palčivým nemocem nemohli spát, nedocházelo k prokrvování celé končetiny. I to jsou příznaky diabetické neuropatie, která při chybějící či špatné léčbě končí i amputací nohy. Choroby, kterou trpí i prezident Miloš Zeman.

„Chodil jsem k chirurgovi, který mě špatně léčil. Amputoval mi všechny prsty na levé noze. Měl jsem špatně prokrvenou nohu, tak mi tam dali bypass. Po roce se mi ale zanítila pata. Šel jsem znova do nemocnice a tam mi řekli, že to vypadá na amputaci.

Zavčas jsem odtud odešel a seznámil se s doktorem Záhumenským. Prsty sice nejsou, ale patu mám po dvou letech vyléčenou,“ přiblížil s pohnutým hlasem čtyřiašedesátiletý Karel Augusta, kterému se na poslední chvíli podařilo odvrátit amputaci a najít způsob léčby.

Ještě hůř na tom byla Anna Julinová z Bystřice pod Hostýnem, která ležela v nemocnici s hnisající nohou několik týdnů.

Přístroj dosud tišil bolest

„Lékaři často posunkem naznačovali, že moji nohu uříznou. Nahlas se to ale nikdo neodvážil vyslovit. Jediné, co jsem se v nemocnici dozvěděla, bylo, že za mé potíže může cukrovka. Pak jsem se doslechla o doktoru Záhumenském, který se na mě chtěl přednostně podívat. Abych mohla jet do Zlína, vyžádala jsem si propustku a vyslechla skeptické poznámky mých ošetřujících lékařů. Já jsem však chtěla jediné: najít někoho, kdo mi nebude chtít amputovat nohu a dá mi nějakou naději,“ uvedla Anna Julinová.

Anna Julinová a Karel Augusta jsou jedněmi z patnácti prvních pacientů, kteří byli součástí neobvyklé fyzikální léčby, jež byla původně praktikovaná v Rusku jen na utišení bolesti. Někteří ruští lékaři ji však údajně využívali v osmdesátých letech i při léčbě popálenin u vojáků z afgánského konfliktu. Až do současné doby však neexistovala studie, která by potvrdila účinnost léčby takzvanou MDM terapií.

Terapie je možná díky přístroji MDM (mesodiencefalická modulace). Ten již čeští podiatři několik let používají právě na utišení bolesti. Upravuje a harmonizuje poruchy způsobené funkčními i orgánovými chorobami či traumaty. „Jde  o neinvazivní elektrofyziologickou stimulaci centrálního nervového systému. Klinické studie prokázaly, že je zcela bezpečná a bez vedlejších účinků,“ podotkl Záhumenský. Nyní může být záběr použití přístroje MDM daleko širší.

Počet nemocných s diabetem roste, hovoří se o celosvětové epidemii. V Česku bylo loni léčeno přes 825 382 cukrovkářů. Každý rok lékaři diagnostikují diabetes u 55 tisíců Čechů. Ročně na tuto nemoc umírá téměř 22 tisíc osob. Takzvaná diabetická neuropatie u nás ohrožuje přes tři sta tisíc lidí.

„Největším strašákem je diabetická noha. Touto nemocí jsou ohroženi zejména lidé, kteří trpí diabetickou neuropatií. Lékaři jen v roce 2012 evidovali 43 248 pacientů s touto komplikací,“ konstatoval Záhumenský. Toto číslo mohlo být ale nižší, kdyby nemocní začali svůj problém řešit včas a dodržovali lékařem stanovenou léčbu. V tomto případě však musí být pacient trochu detektivem.

„Problémy diabetické nohy u nás řeší především takzvaní podiatři. A těch je stále nedostatek. Mnozí pacienti se k nim ani nedostanou. Léčba navíc vyžaduje zapojení postupů z více odborností, jak medicínských, tak technických. Tyto zásady se ve světě již běžně praktikují, u nás se však stále ještě poskytovatelé péče drží příliš dogmaticky svých oborů a nerespektují potřebu celkového přístupu k diabetickému pacientovi,“ dodal přední český podiatr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám