Hlavní obsah

Děti ze zkumavky vytvořily v Praze světový rekord

Právo, Jana Perglerová
Praha

Tolik dvojčátek pohromadě pražská zoo v Troji asi dlouho neviděla. V neděli se tam sešlo 1334 dětí z celé České republiky, kterým lékaři předního specializovaného klinického centra ISCARE za dvacet let své existence pomohli na svět asistovanou reprodukcí, neboli umělým oplodněním.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Děti svou přítomností vytvořily nejen český, ale i světový rekord v počtu dětí ze zkumavky soustředěných na jednom místě.

Článek

Lidově se vžil název děti narozené ze zkumavky. Často se rodí právě dvojčátka, výjimkou nejsou ani trojčata. Děti svou přítomností vytvořily nejen český, ale i světový rekord v počtu dětí ze zkumavky soustředěných na jednom místě. Ohlásila to během akce agentura Dobrý den z Pelhřimova, která rekordy a kuriozity registruje a spravuje jejich databázi. Dosavadní světový rekord držela podobná akce konající se v Číně.

„Za dvacet let existence našeho specializovaného centra, tedy od roku 1995, se nám podařilo přivést na svět deset tisíc dětí. To je pro srovnání tak velké město jako Čáslav nebo Nová Paka či Moravská Třebová,“ hrdě oznámil na setkání dětí, jejich rodičů a příbuzných primář IVF oddělení Jaroslav Hulvert.

Na akci se povedlo sehnat zástupce dětí za každý rok od vzniku kliniky. První narozené děti už jsou tedy dospělé. Nechyběla ani čerstvě narozená dítka. „Skvělé je, že se rodiče a jejich děti na této pravidelné každoroční akci stále scházejí ve stále větším a větším počtu,“ konstatoval generální ředitel ISCARE František Lambert. Ten pozdravil přítomné spolu s dlouholetou a zkušenou šéfovou IVF laboratoře Olgou Teplou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Klinika Iscare uspořádala na oslavu svého dvacátého výročí v neděli v pražské ZOO setkání dětí ze zkumavky.

Děti oslavily setkání po svém. Zazpívaly si s Heidi Janků, užily si legrace při šmoulí show a plnily různé úkoly a soutěže jako například rybolov, Nitkovo látání nebo Koumákovou skládačku. Odměnou jim byla třeba šmoulí zmrzlina, setkání s kontaktním zvířátkem, ale také oblíbené face painting, tedy malování po tváři. Všechny děti se společně vyfotografovaly.

Počet umělých oplodnění v České republice se zvyšuje. Může za to nejen obecné zhoršování plodnosti populace, ale i odkládání prvního početí do pozdějšího věku rodičky.

Odborníci proto doporučují mladým lidem zmrazení pohlavních buněk. „V západní Evropě je to velký trend, tzv. Social freezing. Díky zamrazení zdravých pohlavních buněk v mladém věku mají lidé jistotu, že i v případě nemoci, úrazu nebo pozdější neplodnosti budou moci mít vlastní rodinu,“ vysvětlil primář Hulvert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám