Hlavní obsah

Děti: "Štrasburští otcové" jsou násilníci

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmnáctiletá Tereza Kopecká zažívá už léta spolu s matkou a dvanáctiletou sestrou peklo. Její otec, se kterým se její matka rozvedla před devíti lety, je ani za celou tu dobu nepřestal terorizovat. Psal sprosté nápisy po domě i na jejich dveřích, na Velikonoce jim položil na rohožku před bytem mrtvého králíka, autu půjčenému na výlet v den Tereziných narozenin vypustil pneumatiky.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Vzpomínkový akt na palubního střelce RAF Ladislava Němečka v Korytech na Klatovsku

Článek

I když to řekla psychologům i vypověděla soudkyni, ti ji přesto stále nutí, aby otce vídala. "Na hodinovém setkání v přítomnosti psychologa na mě otec celou dobu pokřikoval a vyčítal mi, až jsem se nakonec rozbrečela," říká. Odmítla se pak s otcem stýkat, její matka proto dostala od soudu 13tisícovou pokutu.

"Mlátil nás"

Podobně smutné zážitky popisuje i patnáctiletý Tomáš Fiala. Svého otce Jiřího vidí ve vzpomínkách jako člověka, který chodil z práce permanentně naštvaný, matce nadával a jeho i mladšího bratra mlátil kvůli drobnostem, i třeba kvůli zakopnutí na schodech. Když se jeho rodiče v roce 2000 rozvedli, dohodli se, že obě děti zůstanou u matky, ale Fiala je bude často vídat.

Podle Tomášových slov je ale otec vždycky jenom odvezl na chalupu, kde je buď nutil pracovat, nebo si jich vůbec nevšímal. "Jednou jsem mu utekl, ale chytil mě, donutil jet zpátky na kole před jeho autem, a pak mě zavřel s kbelíkem do pokoje," popisuje. "Pravděpodobnější je, že přistanou lidé na Marsu," řekl Tomáš v reakci na dotaz Práva, zda si dokáže představit, že by v dospělosti chtěl se svým otcem navázat vztah.

Ten je členem sdružení Spravedlnost dětem a spolu s dalšími otci si stěžuje u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku na českou justici, která léta nedokázala vynutit na jeho bývalé manželce, aby mu syny půjčovala.

Podle názoru koalice Koordona, do které se sdružilo dvanáct převážně ženských organizací, jsou ale všichni tito stěžovatelé násilníci, kteří navíc často na své děti ani neplatí alimenty. "Máme dostatek informací k tomu, abychom mohli zaujmout toto stanovisko," uvedla na čtvrteční tiskové konferenci představitelka jedné z organizací Koordony, Alena Uváčiková z Ligy lidských práv.

Koalice se proto otevřeným dopisem obrátila na ministra spravedlnosti Pavla Němce a žádá jej, aby zrušil své rozhodnutí, kterým minulý týden odvolal z funkce předsedkyni Okresního soudu pro Prahu-západ Marii Drahokoupilovou. Ministrův mluvčí Petr Dimun ale Právu řekl:. "Pan ministr nehodnotil jako správné nebo nesprávné rozhodnutí soudu, ale to, že ten soud pět let nijak nerozhodoval, nic neřešil." Podle něj ministr proto výzvy koalice nevyslyší. Tomáš Fiala, Michael Baitler a Tereza Kopecká (zleva) na včerejší tiskové konferenci v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám