Hlavní obsah

Děti stále více polykají leptající lithiové baterie

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční můrou rodičů je, když jejich malé dítě spolkne špendlík, napínáček, prstýnek, korálek, kost z ryby, části hraček anebo další předmět. V poslední době ale stále více polykají lithiové baterie.

Foto: Profimedia.cz

Lithiové baterie

Článek

V pražské FN Motol je každý rok ošetřeno kvůli poleptanému jícnu, polknutému či vdechnutému cizímu tělesu více než sto dětí. A strmý nárůst případů zaznamenávají právě u spolknutí malých lithiových baterií, které dokážou rozleptat sliznici jícnu už do jedné hodiny od požití. V posledních pěti letech řeší tento stav minimálně jednou za měsíc.

„Proto, když se něco takového doma stane, je nutné okamžitě volat záchranku. Je to boj s časem,“ řekl Právu přednosta ušní, nosní a krční kliniky pražské FN Motol Jiří Skřivan. Podle jeho slov lithiové baterie, tedy ploché články například do hodinek, kalkulaček, miniaturních svítilen, dálkových ovladačů, hraček atd., dětské ručky snadno vyndají a vloží do úst.

Špendlík v plicích

„V polykacích cestách dochází nejen k uvolnění alkálií z baterie při jejím rozpadu, ale hrozí také riziko nízkovoltového poranění stejnosměrným elektrickým proudem. Při neřešeném a dlouhotrvajícím stavu dochází k nekróze tkáně a trvalému poškození,“ uvedl lékař.

Podle něho jsou velkým nebezpečím také nepoživatelné kapaliny a předměty, které jsou na první pohled zaměnitelné s nápoji nebo vůní a tvarem lákají k ochutnání, třeba tableta do myčky. Lákavé jsou rovněž ty látky, jejichž balení či etiketa jsou zaměnitelné s nápoji a pokrmy.

„Měli jsme případ dvanáctiletého chlapce, který chtěl píchnout kamaráda špendlíkem a sám bojoval o život,“ uvedl profesor Petr Pohunek z pediatrické kliniky uvedené nemocnice.

Chlapec dal do tubusu verzatilky špendlík, fouknutím ho chtěl vystřelit a zabodnout do zad kamaráda. Aby účinek byl větší, zhluboka se nadechl a... špendlík vdechl. Ten se mu dostal do plic a zapíchl se do nich. Chlapec pak musel podstoupit tříhodinovou náročnou operaci, při níž mu lékaři špendlík vyndali.

Nejčastěji vdechují korálky a oříšky

Nejčastěji vdechovanými tělesy jsou oříšky, arašídy, zelenina, části rostlin a semena, malé součásti hraček, korálky, špendlíky, obaly a fólie. „Více než osmdesát procent případů vdechnutí se stane ve věku do patnácti let,“ uvedl profesor Pohunek.

I když lékaři dokážou tyto případy úspěšně řešit, na prvním místě stále zůstává prevence. „Důraz má být kladen zejména na důsledný klidový režim při jídle, trvalý dohled nad malým dítětem a zvýšenou pozornost především v jiném prostředí. A samozřejmě každé podezření raději bezprostředně ohlásit lékaři,“ doporučil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám