Hlavní obsah

Jen ať naše rodina nedostane covid, píší děti Ježíškovi na Boží Dar

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinkou letošní vánoční pošty na Božím Daru v Krušných horách jsou dětská přání Ježíškovi, aby nikdo z rodiny nedostal onemocnění covid-19. I přes přísná hygienická opatření Ježíškova vánoční pošta i letos funguje na sto procent a denně vypravuje desítky kilogramů pohlednic a korespondenčních lístků s příležitostným razítkem s Ježíškem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zaměstnanec božídarské poštovny Martin Karabinjuk při razítkování vánoční pošty na Božím Daru.

Článek

„Hodně člověka dojme, když čte přání od dítěte, aby se rodiče nehádali. Kolikrát si my dospělí ani neuvědomujeme, co všechno děti vnímají,“ uvedla poštovní úřednice z poštovny na Božím Daru Daniela Tautermannová.

„Letošní novinkou je, a to je také dojemné přání, kdy si děti přejí, aby nikdo z rodiny nedostal covid-19,“ pokračovala. Pro letošní rok byl vybrán stylizovaný portrét malého Ježíška orámovaný kometami. Vánoční razítko milují děti i sběratelé, přičemž v loňském roce orazítkovali pracovníci božídarské pošty 341 kg.

K úterý 15. prosince z pošty na Božím Daru odešlo 236,7 kg vánočních přání, takže to vypadá letos na rekord. „To budeme schopni říct až na konci, tedy ve středu 23. prosince,“ uvedla Tautermannová na otázku, zda lze množství dosavadní vánoční pošty porovnat s rokem loňským.

Foto: Infocentrum Boží Dar

Motivem letošního vánočního razítka je malý Ježíšek orámovaný kometami.

„Ze začátku prosince jsme razítkovali zhruba dvanáct kilogramů vánoční pošty denně, ale teď už je to denně kolem pětadvaceti kilogramů. Rekord, který letos máme, tak je to bezmála 47 kilogramů vánoční pošty za den,“ pochlubila se. „Vyfasovali jsme letos jednorázové rukavice a také respirátory a roušky,“ doplnila s tím, že na poštovnu mohou kvůli hygienickým opatřením naráz jen tři zákazníci.

„Nejvíce vánočních přání přišlo tradičně z České republiky, následuje Německo, Slovensko a také Rakousko. Máme ale i výjimečné případy, jakými jsou vánoční přání z Tchaj-wanu nebo Japonska či Nového Zélandu,“ pokračovala poštovní úřednice na božídarské poštovně.

„Nejnáročnější děti si přejí telefony, nejlépe tedy iPhone. Přejí si také počítače a herní konzole či hry na ně. Skromnějším dětem stačí plyšová hračka, stavebnice a další hry,” dodala.

Až do středy 23. prosince může vánoční razítko získat každý, kdo splní základní kroky. Na pohlednici nebo na vánoční přání vložené do obálky je třeba napsat, komu je psaní adresované.

Na obálku dopisnice je třeba napsat adresu božídarské pošty. Důležité je ofrankovat jak obálku, tak vánoční přání uvnitř. Od roku 1994 má ruční vánoční razítko originální výtvarnou podobu. Na vánočním razítku v minulých letech nechyběly například vánoční hvězda, věnec nebo kometa, prostě symboly vánočních svátků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám