Hlavní obsah

Dětem za trest zalepovala pusu, pouštěla studenou sprchu. Soud učitelce potvrdil výpověď

– Františkovy Lázně
Právo, Patrik Biskup

Pro děti měla oblíbenou zkratku PZ. Znamenalo to „parchanti zas.aní“. Když se nechala unést vztekem, trestala je studenou sprchou nebo zalepením pusy. Za to dostala 49letá učitelka Mateřské školy Pramínky ve Františkových Lázních loni na jaře okamžitou výpověď, kterou napadla žalobou. Okresní soud v Chebu nyní rozhodl, že její vyhazov byl oprávněný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„S ohledem na dlouhotrvající hrubé jednání vůči dětem nelze po zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby pracovní poměr s danou zaměstnankyní nadále pokračoval,“ konstatovala v rozsudku předsedkyně senátu s tím, že někteří předškoláci takové zacházení psychicky velmi těžce nesli.

Podle názoru soudu byla žalobkyně v pozici zaměstnance, pro kterého ze školního řádu vyplývala povinnost zajistit dětem při pobytu ve školce fyzicky a psychicky bezpečné prostředí, a tudíž právo na ochranu před jakoukoli formou diskriminace, násilí a zneužívání.

Kryla ji ředitelka?

„Tak jak se z pozice učitelky k dětem chovala, tyto povinnosti neplnila, čímž zvláště hrubým způsobem porušila pracovní kázeň. To byl důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru,“ píše se dále v odůvodnění verdiktu soudu.

Dotyčná učitelka nastoupila do mateřinky na sklonku roku 2011. V polovině loňského března začalo vedení města řešit vážné stížnosti rodičů, kteří upozorňovali zejména na její nepřiměřené tělesné tresty vůči dětem.

Hovořili o bití pravítkem po hlavě, tahání za vlasy, sprchování studenou vodou nebo přelepování úst lepicí páskou.

„Syn se bál chodit do školky. Říkal, že je tam zlá paní učitelka. Stačilo, aby ji uviděl, a pokakal se,“ vypověděla jedna z matek.

Šikanu ze strany učitelky potvrdily i některé její kolegyně. „Viděla jsem, když chytla tříletou holčičku za culík a zvrátila jí hlavičku dozadu, protože nechtěla jíst. Dítě pak plakalo, musela jsem ho utěšovat,“ uvedla pedagožka. Podle ní ale všichni zaměstnanci ze strachu mlčeli.

„Když tu dotyčnou paní ředitelka přijímala, mluvila o ní jako o své kamarádce a vždy jí nadržovala a bránila ji. O jejích problémech s dětmi se mluvilo na poradě, ale šéfová to zahrála pokaždé do autu. Všichni jsme tam byli neustále ve strachu, báli jsme se říci svůj názor, každý raději držel, jak se říká, hubu a krok,“ pokračovala svědkyně.

Děti nesnášela

Ta dokonce potvrdila, že zmiňovaná učitelka ani nezastírala, že děti nemá vůbec ráda. „Na jedné pedagogické radě se s ředitelkou bavily o nějakých pezetkách. Nevěděla jsem, o co jde, a tak jsem se jich zeptala. Obě se smály a řekly mi, že to znamená parchanti zas.aní,“ dodala žena.

Poté, co dostala učitelka výpověď, starosta města Otakar Skala odvolal z funkce i ředitelku školky. „Po celou dobu lhala, věděla o těch problémech,“ uvedl před soudem.

Podle místostarosty Františkových Lázní Františka Šnajdaufa šlo o vážnou aféru. „Po stížnostech rodičů jsme to ale velmi rychle vyřešili. Ve školce funguje nová ředitelka a pro nás je podstatné, že už se tam takové věci nedějí a dít nebudou. Co propuštěná dáma zkouší právně, je její věc. Já osobně její postup po tom všem považuji za drzost. Měla by v tichosti odejít a být ráda, že se o tom nemluví,“ uzavřel Šnajdauf.

Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se proti němu odvolala ke Krajskému soudu v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám