Hlavní obsah

Deště a kroupy zatopily ulice a sklepy

PRAHA/PLZEŇ

Bouřky doprovázené silným deštěm a kroupami se v neděli odpoledne přehnaly přes velkou část Čech, včetně hlavního města. V Praze vítr shodil v Lodžské ulici na auto strom. Nikdo nebyl zraněn. Třináct stromů a dva sloupy spadly na Plzeňsku. Stala se tu i menší dopravní nehoda, která ale mohla mít velmi vážné následky.

Článek

V Chotěšově na Plzeňsku nezvládl řidič na mokré vozovce řízení a narazil do budky hlavního uzávěru plynu. Řidič i spolujezdec byli lehce zraněni, začal ale unikat plyn, který se nedařilo zastavit. Hasiči, kteří přijeli na místo nehody, jej začali stříkat mlhou.

Poté zjistili, že auto začíná hořet, a hrozí tedy výbuch. Z okolí evakuovali 15 lidí, začínající oheň naštěstí uhasili. Poté, co vozidlo odtáhli zjistili, že v něm muži navíc převáželi čtyři propanbutanové láhve.

V Praze voda zatopila tunel

V hlavním městě voda zaplavovala sklepy, kanály ji nestačily brát. Do Zlíchovského tunelu v Praze 5 nahnal déšť vodu až do výšky třiceti centimetrů. Hasiči zasahovali na mnoha místech. V centru města v Dlouhé ulici, Nad Štolou, v Pařížské ulici či v některých částech Smíchova.

V Krakovské u Václavského náměstí zřejmě zásah blesku poničil střechu činžovního domu.

V jižních Čechách se mírně zvedají řeky

Meteorologové před přívalovými dešti a bouřkami varovali. Upozorňovali také, že se budou zvedat hladiny řek. To se sice plní, ale růst hladin není tak velký, jak se čekalo. Několik řek a říček v jižních Čechách hlásí první stupeň povodňové aktivity. To znamená, že řeka má vysoký průtok, stále je ale v korytě.

Krajem také prošly bouřky a přívalové deště, hasiči na mnoha místech odčerpávají vodu. Ta například zatopila Krumlovskou ulici v Prachaticích. "Nyní vydatně prší hlavně v bouřkách na hranici Jihočeského a Západočeského kraje," řekl českobudějovický hydrolog Petr Lett, podle něhož se další vzestup hladin projeví pravděpodobně v noci.

První povodňový stupeň je už od dopoledne na dvou místech na řece Blanici. Během dne přibyl ještě Pořešín na Malši na Českobudějovicku a Líčov na řece Černé v Novohradských horách.

Lett upřesnil, že obě místa na Blanici dosahují nyní 10, respektive 15 centimetrů pod hranici druhého stupně povodňové aktivity. Další zvýšení hladiny lze podle něho předpokládat i na Volyňce a horní Vltavě.

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové předpovídají vytrvalý déšť

Meteorologové varují před vytrvalým deštěm, při kterém by mohlo napršet až 40 mm za den. Varování platí do sobotního večera pro Jihočeský, Jihomoravský,...

Vytrvalý déšť zvedne hladiny řek

Na území ČR bude i dál trvale pršet. Meteorologové čekají i přívalové deště. Oblasti v povodí Vltavy mohou dosáhnout až třetích stupňů povodňové aktivity....

Výběr článků

Načítám