Hlavní obsah

Desítky vlakových nádraží se dočkají oprav, půjde na ně 600 miliónů

Novinky, zpe
Praha

Lidem, kteří jezdí vlaky, by se mělo v blízké budoucnosti cestovat o něco pohodlněji. Během letošního roku by se měly opravit desítky vlakových nádraží, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) plánuje dát na rekonstrukce 600 miliónů korun. V pátek to na tiskové konferenci oznámil ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Nádraží v Hradci Králové

Článek

„V roce 2017 budeme investovat do oprav nádraží 600 miliónů korun,“ oznámil Ťok. Rekonstrukce se bude týkat například nádraží v Náchodě, Turnově, Přerově, Břeclavi či v Hradci Králové.

SŽDC už vloni investovala do oprav 102 miliónů. Umožnil to převod nádraží z Českých drah pod státní správu železnic.

Doprava vypíše tendr na mýto, slíbil Ťok

Ministr dopravy v pátek rovněž mluvil o mýtu. Řekl, že jeho resort vypíše v první polovině roku 2017 výběrové řízení na provozovatele mýtného systému.

„Vypíšeme nový velký mýtný tendr, kterého se bude moct zúčastnit každý, a podmínky budou vyrovnané. Předpokládáme, že mýtný tendr vypíšeme a nová vláda rozhodne, jestli bude vítěze akceptovat, nebo udělá nové řešení,“ řekl Ťok.

Kolem výběru mýta se hlavně během léta točily spory ve vládní koalici. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok

Mýto vybírala i v současné době vybírá společnost Kapsch. Původní smlouva měla vypršet na konci letošního roku. Resort dopravy však nestihl udělat otevřené výběrové řízení včas a nakonec v takzvaném „jednacím řízení bez uveřejnění” prodloužil smlouvu s Kapschem o tři roky. Během této doby se má vybrat nový provozovatel.

Za to, jakým způsobem ministerstvo prodloužilo smlouvu na elektronické mýto, dostal Ťokův resort miliónovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám