Hlavní obsah

Desítky miliónů z ROP Severozápad si měly rozdělovat ČSSD a ODS, tvrdí Kušnierz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz policistům rozkryl, jak mělo probíhat rozdělování dotací s tohoto programu. Podle něj peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji putovaly k lidem z ČSSD a ODS. Upozornil na to Český rozhlas. Obě zmiňované strany mluví o individuálním selhání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz obžalovaný v kauze ROP Severozápad (archivní snímek)

Článek

„Byla třeba alokace 200 miliónů na nějakou výzvu a vím, že 100 miliónů mělo jít pro ČSSD, 100 miliónů pro ODS,” uvedl Kušnierz s tím, že za sociální demokraty peníze putovaly k tehdejší hejtmance Janě Vaňhové a jejím náměstkům Pavlu Koudovi a Arno Fišerovi. Za ODS to byl podnikatel Daniel Ježek a radní René Budjač.

Podle Kušnierze bylo dopředu jasné, kolik jaká strana z dotací dostane.

Případ, v němž bylo obviněno 24 lidí, do značné míry stojí právě na výpovědi Kušnierze, který loni začal spolupracovat s policií.

Škoda skoro 14 miliard

ROP Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici.

V několika kauzách figuruje i Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za ovlivňování projektů.

Představitelé ČSSD i ODS se od jednání obviněných distancují a mluví o jejich osobním selhání.

Škoda byla policií vyčíslena na 13,9 miliardy korun. Celkem bylo v programu k dispozici 19,5 miliardy z evropských peněz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám