Hlavní obsah

Desetitisíce diváků sledovaly na pardubickém nebi leteckou show

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Nebe nad pardubickým letištěm o víkendu zaplnily desítky letounů a vrtulníků, které se předvedly v představeních připomínajících bitvy od první světové války po současnost. V pozemním programu v sobotu i v neděli vystoupilo tři sta „herců“ a padesát dobových vozidel.

Foto: René Chvalina, Právo

Německý trojplošník z první světové války

Článek

Dvaadvacátý ročník Aviatické pouti přilákal desetitisíce diváků a bylo se opravdu na co dívat.

Foto: René Chvalina, Právo

Diváci dorazili v hojném počtu.

Letošní show se mimo skvostných „vzdušných dravců“ zúčastnilo rekordní množství dobové pozemní techniky.  Kromě dobových vozidel přijela americká „plechová kavalerie“ s obrněnými vozy M8 a M3, oddíly Rudé armády „politicky“ jistila jednotka NKVD v původním štábním automobilu GAZ. Němečtí výsadkáři otestovali renovovaný protiletadlový kanón Flak 38 ráže 20mm, takže spojenečtí letci neměli vítězství zadarmo.

Foto: René Chvalina

Představily se i proudové stroje.

Vzdušným soubojům vévodil útok na leteckou a námořní základnu Pearl Harbor ze 7. prosince 1941. Na pardubickém nebi se představily v československé premiéře například stroje Curtiss P-40 Tomahawk, Mitsubishi A6M2 Zero (T-6) či Grumman TBM Avenger.

Foto: René Chvalina, Právo

Jeden z manévrů na pardubickém nebi

V soubojích korejského konfliktu proti sobě stanuly výhradně proudové stroje. Představily se letouny MiG-15 a Hawker Sea Fury. K vidění byla také ukázka dvou strojů JAS-39 Grippen a jednoho L-159 Alca našeho vojenského letectva.

Foto: René Chvalina, Právo

Akrobaté v akci

„Taková letecká show kombinovaná pozemním programem a množstvím dobových válečných ukázek se může směle zařadit mezi uznávané evropské letecké programy,“ liboval si Jindřich Voráček, který v celé historii Aviatických pouti vynechal pouze dvě.

Foto: René Chvalina, Právo

Zastoupeno bylo i období druhé světové války.

Velké překvapení vzbudilo údajné narušení vzdušného prostoru nad pardubickým letištěm, kdy musela zasahovat vojenský L-159 Alca z čáslavského letiště. Divákům se takový zážitek jen tak nepoštěstí a polehávající unavení diváci se odpoledne zvedli jako jeden muž a pozorovali dýmovou clonu.

Foto: René Chvalina, Právo

Předvádět bylo i co na zemi.

Po výstřelu vojenského letounu měl v troskách na zemi ležet neidentifikovatelný stroj (UFO).  V tu chvíli už z lidí opadlo napětí a s pobavením sledovali příjezd amerických agentů Muldera a Scullyové. Ty nakonec zatkl major Zeman a dvě mimozemšťanky, které mezi tím ze stroje vystoupily, ponechal svému osudu.

Foto: René Chvalina, Právo

Mimozemšťanky na konec

„Tak to se musím přiznat, že to byla opravdu excelentní tečka za celou show. Na žádné UFO nevěřím, ale povedlo se jim mě zvednout z polohy ležmo,“ pobaveně kvitoval snahu pořadatelů o zábavné zpestření programu Petr Karban, který dorazil do Pardubic až z jižní Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám