Hlavní obsah

Deprese a sebevražedné myšlenky. Opatření a zákazy začínají Čechy deptat

– Praha

Ve společnosti je nyní patrný nárůst depresivních a úzkostných stavů. Podíl na tom mají obavy z nemoci covid-19 a případné nákazy i zavedená restriktivní opatření, která způsobují izolaci, řekl v neděli v pořadu Partie televize Prima ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cyril Höschl

Článek

"Nárůst velké deprese je trojnásobný, nárůst sebevražedných myšlenek je trojnásobný, nárůst úzkostí je dvojnásobný," řekl psychiatr.

Höschl varoval před přehnanou informovaností o pandemii koronaviru. Lidé by podle něj měli zprávy čerpat ze seriozních zdrojů a jen v omezených časech, aby informacemi nebyli přehlceni.

ON-LINE: V Česku přibylo za neděli 895 nakažených

Koronavirus

Zároveň doporučil nepodléhat konspiračním teoriím a vyvarovat se neustálého sledování dění ohledně nemoci a souvisejících ekonomických dopadů. Pro zachování duševní rovnováhy psychiatr dále doporučil udržování denního řádu a to, aby se lidé věnovali věcem, které je těší. "Dvojnásobně doporučeníhodný je pohyb na čerstvém vzduchu a humor," doplnil.

Havlíček: Vláda kvůli dani z příjmů určitě nepadne

Domácí

To, že na úzkostné nálady ve společnosti mají vliv restriktivní opatření, potvrdil i ekonom Vladimír Pikora. Vláda by proto měla vrátit veřejnosti důvěru a zamezit permanentnímu strachu.

Nemluvit o mrtvých

"Jakmile se bude pořád mluvit o tom, že je tolik a tolik mrtvých a tolik a tolik nakažených, tak to je cesta, aby všichni zůstali doma, a když zůstanou doma, tak se zvýší psychické problémy a nebudeme prodávat a budou ekonomické problémy," řekl. Upozornil, že nyní se snižuje nejen spotřeba, ale i výroba.

Pikora rovněž upozornil na měnící se chování spotřebitelů, které může mít zásadní dopad na provozovatele malých kamenných obchodů v budoucnu. "Mnozí lidé už do kamenných obchodů chodit nebudou," řekl.

Zákazníci si zvykají na nakupování přes internetové obchody. Jak velký objem zákazníků kamenné prodejny ztratí, bude podle ekonoma záviset na tom, kdy se provozovny znovu otevřou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám