Hlavní obsah

Demolice kvůli přehradě v Nových Heřminovech začala. Místní jsou proti

Nové Heřminovy (Bruntálsko)

V Nových Heřminovech na Bruntálsku ve středu začala demolice první budovy. Ustoupit má plánované protipovodňové přehradě. Vedení obce nesouhlasí. Bourání je podle něj předčasné a je to nátlak na obyvatele, kteří zatím odmítají svůj majetek prodat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dům v Nových Heřminovech na Bruntálsku, který musí ustoupit plánované přehradě.

Článek

Povodí Odry plánuje demolici 33 obytných a rekreačních staveb a čtyř zemědělských areálů. Další bourání začne v nejbližších dnech, řekl mluvčí státního podniku Čestmír Vlček.

Starostovi Nových Heřminov Radku Sijkovi se postup povodí nelíbí.

"Zatím jde o demolici budovy, která byla v havarijním stavu. Z tohoto pohledu nám to moc nevadí. Na druhou stranu by povodí mělo dělat něco pořádného. Třeba úpravy v korytě, na které čekáme 15 let," řekl. Podle něj je tento postup předčasný. "Nemají územní rozhodnutí ani stavební povolení. Působí to jako nátlak na obyvatele, kteří ještě nepodlehli tlaku a svůj majetek neprodali," míní.

Po domku zbourají i vepřín

Stavební firma ve středu začala demolovat montovaný rodinný domek. Na místo ještě nenajela těžká technika.

"Dům je obložený azbestocementovými deskami. Ty se nejprve musejí odmontovat. Teprve pak přijdou na řadu bagry," řekl Vlček. V nejbližších dnech podle něj začne demolice opuštěného vepřína. Do konce roku půjde k zemi ještě jedna vykoupená nemovitost.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dělníci vyklízejí první dům v Nových Heřminovech, který čeká demolice kvůli plánované přehradě.

Povodí Odry už vykoupilo většinu nemovitostí, které potřebuje pro stavbu přehrady. Asi desetina vlastníků ale stále odmítá majetek prodat. Ti, kteří už domy prodali, v nich mohou dál bydlet. "Zatím plánujeme demolici pouze staveb, které jsou opuštěné. Pokud bývalí majitelé zatím chtějí zůstat, mohou. Máme to jako uživatelské břemeno zaneseno i ve smlouvách," řekl Vlček.

Lidé s demolicí nesouhlasí

Kvůli stavbě přehrady, která má před povodní ochránit část Krnovska a Opavska, bude podle Vlčka pravděpodobně zbouráno 12 domů, které lidé obývali trvale. Demolice čeká i 21 rekreačních objektů a čtyři zemědělské areály.

Se stavbou přehrady ale nesouhlasí obyvatelé obce. Své ne jednoznačně vyjádřili před lety v referendu. Představitelé obce jsou jeho výsledkem vázáni a nesmějí podniknout žádné kroky, které by vedly ke stavbě přehrady. Tu už ale schválila vláda. Stát dokonce uvolnil první prostředky na výkup pozemků. Proti přehradě jsou i ochránci přírody a někteří odborníci. Podle nich jde o zbytečně megalomanské vodní dílo. Tvrdí, že stejnou službu splní i menší úpravy podél celého toku řeky Opavy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stavební firma začala s přípravnými pracemi před demolicí první nemovitosti v Nových Heřminovech. Ustoupit musí plánované přehradě.

O stavbě přehrady stát už v minulosti rozhodl. Povodí Odry vykupuje pozemky a lidé, kterých se to týká, obec opouštějí. Podle Vlčka je už vykoupeno 90 procent pozemků. Zbývajících deset procent je v majetku obce či obyvatel, kteří zatím prodej odmítají.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec vybrala menší variantu. Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady téměř osm miliard korun. Za to by se měla postavit přehrada a nová silnice, cena ale zahrnuje i další úpravy celého koryta řeky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám