Hlavní obsah

Demokracie v ČR není jako na západě, myslí si většina Čechů

Aktualizováno

Většina Čechů je přesvědčena, že demokracie v ČR zaostává za západní demokracií. Plyne to z exkluzivního průzkumu SC&C pro Českou televizi, který byl zveřejněn v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Jen dvanáct procent odpovědělo jednoznačně ano.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Čtvrtina respondentů uvedla, že v žádném případě nejsou demokracie u nás a na Západě srovnatelné, 31 procent si myslí, že spíše ne. Zbylých 39 procent, že spíše ano.

Celkem 28 procent lidí uvedlo, že se před listopadem měli lépe. Naopak 23 procent dotázaných řeklo, že se jim lépe žije teď. Podle 17 procent Čechů a Češek je situace pořád stejná. Zbývající dotázaní nedokázali odpovědět.

Minulý režim jako lepší hodnotí 31 procent dospělých. Zhruba stejný podíl lidí - 32 procent - považuje za lepší současný systém. Pětina dotázaných si myslí, že je to vlastně stejné.

Když lidé hodnotili přínosy, tak 92 procent uvedlo zlepšení nabídky zboží, 89 procent pak otevření hranic a možnost cestovat a 81 procent širší nabídku kultury. Za největší neúspěch považovali kuponovou privatizaci, pak kvalitu mezilidských vztahů a práci úřadů.

Pohled politiků 

I hosté pořadu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a poslanec sociálních demokratů Jiří Dientsbier cítí po více než dvaceti letech nenaplněné očekávání.

Dienstbier řekl: „I já jsem očekával, že všechno půjde mnohem lépe a snadněji. Politika není službou veřejnosti, ale příležitost kořistit. Neříkám, že to platí stoprocentně.“ V této souvislosti zmínil korupci. Vidí ještě jeden problém: „Vytrácí se nám sociální rozměr. Pak je svoboda jen pro některé.“

Hlavně ale zdůraznil pozitiva: „Ta změna byla dobrá, protože jsme získali svobodu a demokracii.“

V tom se shodl s Alexandrem Vondrou, který také zmínil, proč lidé vidí více problémů nyní, proč se objevuje tolik korupčních skandálů. „Byli jsme v totalitním režimu, kde neexistovala svobodná diskuse, svobodná média, nyní tomu drobnohledu nikdo neunikne.“ Zmínil ale také skutečnost, že lidé si mají minulost tendenci idealizovat, zatímco při hodnocení na současnost více vnímají aktuální problémy.

Právo na vedlejší koleji

Bývalá poslankyně ODS a US Hana Marvanová zmínila, že problémem bylo, že se vše při privatizaci nechávalo na ekonomech a neřešilo se to právně. Jmenovala tzv. "útěk před právníky".

Marvanová uvedla, že existuje celá řada případů, kdy se podezřelé privatizace a prodeje nešetřily. Podle ní to není jen otázka Mostecké uhelné společnosti, ale třeba i případ gripenů. Oba případy se vyšetřovaly v zahraničí, ale ne u nás. Podle ní by se mělo rychle reagovat a také by se měla vyvodit odpovědnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám