Hlavní obsah

Demise vlády neznamená bezvládí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie pověřila vyjednáváním o nové vládě prvního místopředsedu Stanislava Grosse. Ten se v úterý sejde k prvním jednáním v rámci koalice. Bude se snažit sestavit novou vládu bez podpory komunistů. Ve středu by pak premiér Vladimír Špidla měl podat do rukou prezidenta Václava Klause demisi, a tím padne jeho vláda.

Foto: Archiv Petra Koláře
Článek

Z ústavního hlediska to však neznamená, že v zemi bude bezvládí, neboť prezident pověří odstupující vládu výkonem funkce do doby jmenování nové. Mezitím vybere někoho, kdo sestaví vládu novou. Všeobecně se spekuluje o Stanislavu Grossovi.

Prezidentem vybraný politik musí do třiceti dnů od jmenování hlavou státu předstoupit před Sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry jím sestavené vládě. K ní potřebuje podporu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Pokud ji nezíská, pokus v jiném složení se opakuje znovu.

Předčasné volby až po třetím pokusu

Teprve potřetí prezident jmenuje premiéra na návrh předsedy Sněmovny. Pokud ani tentokrát vláda nezíská podporu poslanců, prezident rozpustí Sněmovnu a do 60 dnů vypíše nové volby.

V době rozpouštění Sněmovny funguje dále Senát, který může přijímat zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona. Tato opatření se ale nesmějí týkat změn ústavy, státního rozpočtu, státního závěrečného účtu, volebního zákona a mezinárodních smluv.

Zákonné opatření přitom navrhuje výhradně vláda. Po ustavení Sněmovny musí zákonná opatření schválit poslanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám