Hlavní obsah

Dědička rodiny Walderode má nárok na vrácení majetku

Právo, Vladislav Prouza
Aktualizováno

Dveře k restituci majetku Karla Des Fours Walderode zkonfiskovaného v roce 1945 podle dekretů prezidenta Edvarda Beneše, v úterý opět otevřel Okresní soud v Semilech. Majetek odhadovaný na 3,5 miliardy korun požaduje dědička po šlechtici, právnička Johanna Kammerlanderová. Vdova se nyní úspěšně domohla zrušení verdiktu Pozemkového úřadu v Semilech.

Foto: Archiv zámku Hrubý Rohozec

Zámek Hrubý Rohozec

Článek

Úřad v polovině devadesátých let minulého století vycházel ze stále platných ústavních dekretů o poválečné konfiskaci majetku etnických Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů. Říšský Němec, člen Henleinovy Sudetendeusche Partei (SdP) a wehrmachtu Walderode, plnil očima poválečných konfiskátorů všechny podmínky konfiskace.

Soud šlechtice očistil

Soudce Michal Polák vydal nepravomocný tzv. mezitímní rozsudek, v němž Kammerlanderovou označil za osobu oprávněnou zkonfiskovaný majetek požadovat. S pochybnostmi o Walderodově minulosti se soudce neztotožnil.

„Majetek nabyl zákonnou cestou. Pokud mu bylo po válce vydáno osvědčení o zachování československého občanství, potom se během války neprojevil proti československému státu,” uvedl soudce.

„Službu ve wehrmachtu nemohl jako Němec odmítnout. Službu ukončil v hodnosti vojína, což je u šlechtice nezvyklé. Ve zbrojovce nezastával žádnou důležitou funkci. Legitimaci SdP měl sice vyplněnou, ale nepodepsanou. Členství mu mohlo být podsouváno, ale on odolal. Rodina se přihlásila k Němcům, aby měla pokoj od německých okupačních sil,“ konstatoval Polák, jenž de facto rozvedl rozsudek brněnského Nejvyššího soudu z roku 2008, který zcela upřednostnil Walderodovo československé občanství zachované po válce českými úřady a potvrzené po listopadu 1989 ministrem vnitra Janem Rumlem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Johanna Kammerlanderová (vlevo) se svým advokátem Romanem Heydukem

Ruml Walderoda zařadil mezi osoby zvláštního zřetele. „Postupoval podle zákona z konce šedesátých let legalizujícího v tehdejším Československu i činnost agentů KGB. Walderodovu žádost o zachování čs. občanství ministerstvo vnitra v roce 1945 zprvu zamítlo. Občanství za nestandardních okolností nakonec získal,“ tvrdil od začátku kauzy v roce 1992 šéf Petičního výboru vystupujícího proti walderodovým restitucím a bývalý místostarosta Turnova Josef Kunetka.

„Člověk s nacistickou minulostí neměl dostat občanství zpět,“ prohlásil před časem bývalý šéf semilského pozemkového úřadu Josef Kozák, jenž soudní síň opouštěl s rozpaky.

Státu hrozí, že bude platit

Státu po opětovné šanci Walderodů získat požadovaný majetek hrozí nemalé restituční náhrady a ztráta renesančního klenotu Semilska zámku Hrubý Rohozec s veškerým mobiliářem. „Trvá to pětadvacet let a bude to ještě těžké. Jsme opět na začátku. Česky se pomalu učím, ale je to těžké. Jsem stará dáma,“ řekla Právu viditelně spokojená Kammerlanderová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zámek Hrubý Rohozec

Majetek čítající spolu s objekty čtrnáct set pozemků především na Semilsku a Jablonecku vdova požaduje po dvanácti současných majitelích, mj. Lesech ČR (LČR) a Státním památkovém ústavu. Zástupce LČR po zkušenostech s českými soudy naznačil možnost vzájemně výhodné mimosoudní dohody, s čímž mají právníci Kammerlanderové dlouholeté zkušenosti.

Zaplatí a stáhne žalobu

Majitelé, kteří nemohou s restitucemi zatíženým majetkem volně nakládat, dědičce nezřídka zaplatí odstupné, načež ona stáhne žalobu. Kammerlanderová, která vydělává na majetku, který ji ještě právně nepatří, takto získala minimálně desítky miliónů korun.

Foto: Dorian Hanuš , Právo

Jídelna je tu ozdobou.

„Mimosoudním dohodám zůstáváme nadále nakloněni. Vydělali na tom, ale především a mnohem více i někteří vlastníci klientkou požadovaných nemovitostí, kteří je bez ohledu na restituční zákon prodávali,“ potvrdil Roman Heyduk, advokát Kammerlanderové.

Walderode v roce 1993 zprvu získal v Harrachově téměř 90 hektarů pozemků, což ministerstvo zemědělství na přímý zásah ministra Josefa Luxe (KDU-ČSL) zrušilo. Kammerlanderová usilující navíc o renesanční zámek a velkostatek Dřínov na Kroměřížsku, zámeček a velkostatek Smržovka na Jablonecku, zatím vysoudila čtvrt hektaru obecního lesa u Žďárku na Liberecku.

Rozsudek mnozí považují za první bezprecedentní průlom Benešových dekretů. Nároky rodu Des Fours Walderode semilský soud v roce 2008 zamítl a tři roky poté tentýž soudce Vít Záveský potvrdil. Rozsudek z roku 2013 zrušil Krajský soud v Hradci Králové a čtvrtstoletí starou kauzu letos vrátil zpět do Semil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám