Hlavní obsah

Dědečkové a babičky křižují české hory na elektrokolech

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivní senioři objevili kouzlo elektrokol. Musí se sice stále opírat do pedálů a stačit s dechem, ale elektromotor dodá zhruba čtvrtinu výkonu potřebného ke zdolávání stoupání a i to stačí, aby sportovně založení dědečkové a babičky jezdili na výlety skoro jako zamlada.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ještě loni jsem jezdil na běžném horském kole. Letos jsem přesedlal na elektrokolo.

Fantasticky se mi zvětšuje akční rádius. Nejen ve vzdálenosti, kdy zvládám porce i kolem 80 kilometrů za den, ale i ve stoupání. Je to úžasné,“ řekl reportérovi Práva sedmasedmdesátiletý rodák z Jablonce nad Nisou při odpočinku nedaleko Smědavy v Jizerských horách na trase kopírující legendární Jizerskou 50.

„Studoval jsem techniku v Praze, ale ta mi k srdci nepřirostla. Vždyť tady mám za domem místo nějaké zahrádky celé hory,“ usmívá se. Stejný temperament, jen na opačné straně republiky, čiší z pětašedesátileté paní Marty na šumavském Javorníku, jinak uznávané houslistky.

„Musela jsem si pořídit elektrokolo, jinak bych do kopce nestíhala svého nového partnera. Je to cvok, pořád do toho šlape. Máme dohromady osm vnuků a pořád jsme v terénu,“ směje se. Na věk oba nehledí, zkrátka řečeno, jsou akční a elektrokolo jim k tomu pomáhá. Nejen sportovně založení senioři nebo ti, co mají už našlápnuto do důchodu, si pořizují elektrokolo.

Je to pomocník i pro běžné malé nákupy, třeba na šumavských vískách. „Senioři si elekrokolem chtějí prodloužit své zážitky, usnadnit dojezdy a námahu. Celkově trh s elektrokoly v ČR rostl dvojnásobně oproti loňskému roku. V rámci prodejů v našem projektu je nárůst prodeje více než čtyřnásobný oproti roku loňskému. Před pěti lety jsme vlastně úplně začínali a prodeje byly v řádu jednotek kusů,“ potvrdil Právu Petr Holubec z Pražské energetiky, která elektrokola prodává.

Od 25 do 50 tisíc

Podle něho se vracejí dokonce už zákazníci, kteří jeden typ „ojezdili“ a chtějí nové elektrokolo. „Nejvíce si je pořizují čtyřicátníci a starší, kteří si chtějí koníčka užít. Objevují se častěji i ženy, z důvodu snadnějšího držení kroku,“ dodal.

A o jaký druh elektrokol je největší zájem? Jsou to kola českého původu se středovým umístěním elektromotoru a baterií buď na rámové trubce, anebo vzadu, za sedlem na nosiči.

„Dojezd je 85 až 120 km. Záleží na terénu, počasí. Jde o skládačky, městská kola, treková a horská s různou velikostí kol. Cenové rozpětí je od 25 do necelých 50 tisíc korun včetně DPH,“ konstatoval Holubec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám