Hlavní obsah

Daňová přiznání poslanců: Bendl prodal hodinky, Kohoutová dostala kilo kávy

Poslanci začínají ve Sněmovně odevzdávat daňová přiznání za loňský rok. Veřejnost se tak může dozvědět, že například ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) prodal loni hodinky za 400 tisíc korun, či to, že poslankyně Lenka Kohoutová (ODS) obdržela coby dar kilo kávy. na odevzdání přiznání mají zákonodárci čas do konce června.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl si loni vydělal i prodejem hodinek

Článek

Bendl prodal kromě hodinek také osobní vůz za 1,15 miliónu, koupil si ale automobil o 200 000 dražší. Investoval dále dva miliony korun do koupě rodinného domu.

Z poslanců, kteří dosud přiznání podali, je největším dlužníkem Otto Chaloupka (VV). Poslanec, kterého Sněmovna nedávno vydala k trestnímu stíhání, přiznal hypotéku a úvěr celkem za 4,46 milionu korun, přičemž prodal automobil za 70 000 korun. Místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), o jejíž vydání k trestnímu stíhání policie žádá, napsala, že je spoludlužnicí úvěru s dcerou; zbývá doplatit asi 260 000 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Otto Chaloupka

Hypotéky i spotřebitelské úvěry

Splácení hypotéky a úvěru za 3,2 miliónu korun přiznal exministr školství Josef Dobeš (VV), hypotéku 2,1 miliónu korun uvedla Jana Černochová (ODS). Jan Vidím (ODS) zapsal do přiznání rodinnou půjčku od Jiřího Vidíma ve výši 4,2 miliónu korun.

Podnikáním si loni přivydělala 1,66 miliónu bývalý chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), která zároveň splácela spotřebitelský úvěr 102 000 korun. Navíc si Řápková přišla na dalších asi 97 000 korun v dozorčích radách Středočeských vodáren, Tepla Chomutov a společnosti Kultura a sport Chomutov.

Josef Cogan (TOP 09) si přivydělal pronájmem asi 253 000 korun a koupil za půl milionu pozemek u Nové Paky. Za členství v dozorčích radách Vodáren a kanalizací Karlovy Vary a Ostrovské teplárenské si zhruba na 130 000 korun přišel Jan Bureš (ODS), jenž ale také splácel hypotéku 550 000 korun. Jaroslava Wenigerová (ODS) nakoupila za 100 000 korun státní dluhopisy.

Majetková přiznání poslanců
Majetková přiznání prověřují po formální stránce členové mandátového a imunitního výboru. Nezkoumají ale, zda je politici sepsali pravdivě. Výbor za špatně napsané prohlášení sám dát pokutu nemůže. Pravomoc má na základě podnětu obecní úřad v místě poslancova bydliště. Případný postih může dosáhnout až 50 000 korun.

Dárky pro poslankyni: čtyři malá piva i čokoláda

Seznam drobných darů, které u svého přiznání uvedla poslankyně Kohoutová, obsahuje datum, kdy dary dostala, i dárce. Je tak možné se dočíst, že loni v listopadu obdržela od platformy Byznys pro společnost "4x 0,33 Plzeňské pivo; USB disk 2 GB; 1 kg zrnkové kávy; alkohol tester; čokoláda značka Lindor". Mezi dárky jsou také kartáče, tužky, dekorativní figurky, dva kompaktní disky Evy Urbanové a knihy Čínský svět a Zahrádkáři v Čechách a na Moravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám