Hlavní obsah

Další tři lidé otrávení alkoholem byli hospitalizováni v Třinci

Právo, Denisa Telaříková
Třinec
Aktualizováno

Lékaři ze dvou třineckých nemocnic přijali v pátek večer další tři osoby, které se otrávily nebezpečným alkoholem. Trojice si zakoupila lahev Lašského tuzemáku v kamenném obchodě v Českém Těšíně. Šestačtyřicetiletý muž se svou matkou leží v nemocnici Třinec Sosna. Byl mu aplikován norský lék. Jeho manželka bojuje o život v blízké nemocnici Třinec Podlesí.

Foto: Slezská nemocnice Opava

Otrávení pančovaným alkoholem stále přibývají.

Článek

„Muž a žena, které jsme přijali v pátek večer, byli otráveni metylalkoholem. Potvrdila to vyšetření. Starší žena měla v krvi naštěstí jen nízké množství metanolu. Muž však na tom byl mnohem hůře. Dostal proto norský lék. Nyní leží na ARO a je stabilní. Je při vědomí, komunikuje s námi a není osleplý. Je napojen na hemodialýzu,“ informovala Právo v sobotu ráno lékařka Nemocnice Třinec Sosna Mariola Bocková. Dodala, že trojice si koupila právě takovou láhev, jakou ukazovali v televizi. „Myslím, že to byl Lašský tuzemák,“ upřesnila lékařka.

Jeho manželku však hospitalizovali v kritickém stavu v třinecké Nemocnici Podlesí, kde bojuje o život. Další pacient ležící v ostravské městské nemocnici, kterému byl také podán norský preparát, je již mimo nebezpečí ohrožení života.

„Je vyléčen. Ještě dva dny bude na oddělení JIP, pak už jej přeložíme na normální pokoj. Kromě norského léku u něj pomohlo i to, že měl v sobě také „normální“ alkohol. Takže se vlastně postupně tělo léčilo i samo,“ vysvětlil mluvčí Městské nemocnice Ostrava Jiří Maléř. Dodal, že přestože od pátečního večera platí v zemi zákaz prodeje tvrdého alkoholu od 20 procent výše, tak jejich záchytná stanice v sobotu ráno byla opět plná. „Lidé vyměnili tvrdý alkohol za pivo a víno, nebo ještě využili vlastních zásob,“ shrnul mluvčí.

Na otravu nebezpečným alkoholem již v Česku zemřelo 19 lidí, nejvíce právě v Moravskoslezském kraji.

Moravskoslezská policie zadržela v souvislosti s vlnou alkoholových otrav další dva lidi. Celkem se tak počet zadržených na severu Moravy a Slezska vyšplhal v sobotu dopoledne na 12 osob. Z toho je osm obviněných, tři lidi jsou ve vazbě.

Jsou podezřelí ze spáchání trestných činů ohrožování zdraví závadnými potravinami a porušení různých předpisů, které souvisí s daňovými delikty a s intoxikacemi. Právu to v sobotu ráno sdělila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že v souvislosti s novými zadrženými budou probíhat další domovní prohlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám