Hlavní obsah

Další havárie v Motole, evakuována dětská JIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nehody a havárie nepřestávají sužovat Motolskou nemocnici v Praze. Vláda přitom před několika týdny zamítla přidělení dotací na ty nejnutnější opravy. V pondělí musela nemocnice evakuovat část dětské chirurgie. Vážná havárie vody totiž postihla jednotku JIP. Ve stejnou dobu se také na stejném oddělení vydula podlaha.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Kvůli vyboulené podlaze musela být uzavřena celá chodba. Podle sdělení Jaromíra Morávka z tiskového oddělení nemocnice se jedná o spojnici mezi dětským oddělením a operačními sály.

"Tato skutečnost nám velmi znesnadňuje práci," poznamenal Morávek. "Jednotku JIP jsme museli vyklidit a pacienty přemístit na jiná, standardní oddělení," dodal Morávek. Další postup podle něj bude obvyklý. "Co nejrychleji opravit, vydezinfikovat a znovu zprovoznit," uvedl.

Havárie se týkala jednotky intenzivní péče, ale zavřeno je celé oddělení. Vše začalo tím, že na jednom místě začala téci voda, okamžitě bylo zastaven přívod na celé oddělení. Pak se objevila prasklina i na dalším místě, kde to podle Morávka nikdo nečekal, a vše se ještě zkomplikovalo. Je to štěstí v neštěstí, začaly zimní prázdniny, takže máme i méně pacientů," dodal.

Poslední havárie se v motolské nemocnici stala teprve o víkendu. Zrezivělým víkem v podlaze se propadla matka s dítětem v náruči. Nic vážného se jim naštěstí nestalo.

Na vládě v březnu

Návrhy na rekonstrukci dětského pavilonu v motolské nemocnici se chystá vládě v březnu předložit ministryně zdravotnictví Marie Součková. Existuje sedm variant řešení, řekla v pondělí večer novinářům. "Je zapotřebí již jednou provždy vyřešit bolavou otázku Motola. Já věřím, že i kolegové ve vládě podpoří mé kroky," dodala ministryně.

Jeden ze sedmi návrhů počítá dokonce s demolicí pavilonu a výstavbou nového. Tento plán by ale podle odhadů ministryně stál zhruba 15 miliard korun. Sama proto podporuje variantu, kterou již jednou kabinetu předkládala.

Rekonstrukce by se podle ní rozdělila do tří etap, první by trvala od letošního roku do roku 2007 a vyžádala by si asi 1,3 miliardy korun. Všechny tři fáze by celkem přišly na 4,5 miliardy. Další možnosti počítají s úvěry nebo spoluúčastí motolské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám