Hlavní obsah

Dálnice D1 definitivně propojila Prahu s Ostravou

• Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Sen mnoha řidičů se od středy stává skutečností. Ředitelství silnic a dálnic právě v poledne slavnostně otevře dva poslední úseky dálnice D1 mezi Prahou a Ostravou. Úsek Bělotín - Hladké Životice stihli stavbaři dokončit jen z poloviny, mezi Hladkými Životicemi a Bílovcem na Novojičínsku už budou šoféři využívat dálnici v plném rozsahu.

Článek

Ve směru z Ostravy na Prahu bude možné dálnici používat zhruba od druhé hodiny odpoledne, v opačném směru bude možné nově otevřené úseky projíždět od osmé hodiny večer.

Propojením Prahy s Ostravou dojde zároveň ke spojení západní a východní část České republiky. Od středečního večera už bude možné jet z Rozvadova u německých hranic ve čtyřpruhu až do Bohumína u polských hranic.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dokončené úseky jsou součástí souboru staveb projektu D47, jehož celková délka je 80 kilometrů. Osmnáctikilometrovým úsekem mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi budou moci řidiči až do srpna příštího roku projíždět rychlostí 80 kilometrů za hodinu.

Dálnice bude podle ministra dopravy Gustáva Slamečky od ledna nově zpoplatněna v místech, kde se dosud neplatilo, vyjma úseku, kde bude provoz pouze jedním směrem.

Foto: Pavel Karban, Právo

 Slavnostní otevření dálnice. FOTO: Pavel Karban, Právo

 Zdroj: ceskedalnice.cz

Součástí zprovoznění dvou úseků na severu Moravy je i otevření přeložky silnice I/57 v Hladkých Životicích a takzvaného Severního spoje v Ostravě. Dokončení dálnice z Prahy do Ostravy má mít vliv na dopravu v celém Moravskoslezském kraji.

„Uleví se silnici I/48 na Frýdek-Místek, po které dosud musel jezdit tranzit do Ostravy. Nyní se tato doprava z části přesune na dálnici D1, která Ostravu a Bohumín napojuje přímo,“ popsal generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.

Foto: Pavel Karban, Právo

Z mezinárodního hlediska je podle něj dálnice do Ostravy významná nejen pro dopravu v ose západ-východ, ale i pro směr sever-jih spojující Polsko s Rakouskem.

Informace o obou dokončených úsecích:
Název stavby:Dálnice D47, 4705 Bělotín – Hladké Životice
Místo stavby:Moravskoslezský a Olomoucký kraj
Zahájení stavby:05/2006
Cena stavby:3 640 150 936 korun
Délka:18 076 metrů
Název stavby:Dálnice D47, 4706 Hladké Životice - Bílovec
Místo stavby:Moravskoslezský kraj
Zahájení stavby:03/2006
Cena stavby:2 798 490 469 korun
Délka:11 681 metrů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám