Hlavní obsah

Dalík si odpykával trest ve znojemském penzionu, hlídala ho jen majitelka

Aktualizováno

Lobbista Marek Dalík, který byl před pár dny podmíněně propuštěn, strávil podstatnou část výkonu trestu ve znojemském penzionu U Císaře Zikmunda. Jeho majitelka má s věznicí uzavřenou smlouvu o zaměstnávání vězňů a Dalík byl na pozici údržbáře zaměstnán právě tam. Na noc chodil spát do nedaleké věznice. Podle České televize okolnosti výkonu trestu prověřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Penzion U císaře ZikmundaVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Na okolnosti Dalíkova pobytu ve vězení ve čtvrtek upozornil server Aktuálně, který se pokusil zjistit, jak se bývalý lobbista odsouzený za podvod v případu nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu k pracovní pozici, která se z hlediska vězňů dá označit za lukrativní, dostal.

Dalík byl v penzionu jediným vězněm během posledních dvou let. V objektu se mohl volně pohybovat a dozor nad ním neprováděli pracovníci vězeňské služby, ale majitelka penzionu Vlasta Masri. Dalík se podle smlouvy měl věnovat po dobu 40 hodin týdně údržbářským pracím a úklidu.

Majitelka má podle serveru smlouvu o zaměstnávání vězňů od roku 2007. Za tu dobu v penzionu pracovali tři vězni. Podle smlouvy mohou vězni krom penzionu pracovat rovněž v rodinném domě Masri v nedalekých Příměticích. Zda Dalík pracoval i tam, není jasné.

Okolnosti výkonu Dalíkova trestu loni na základě podmětu prověřovala i GIBS. Pochybení pracovníků Vězeňské služby se neprokázalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Marek Dalík u znojemského soudu.Video: Milan Vojtek, Právo

Lobbista tak byl jedním ze 77 odsouzených, kteří pracovali mimo znojemskou věznici. V té je 210 lidí a 161 z nich pracuje. Nejčastěji v pomocných profesích ve výrobě, úklidu či třídění odpadů.

Dalíka zastupoval brněnský advokát Martin Klimo. Ten podle serveru navštěvoval ve vězení i dalšího odsouzeného, lobbistu Romana Janouška. Ten byl před přerušením výkonu trestu umístěn do brněnské vazební věznice, kde měl „prominentní funkci knihovníka“.

Lobbista Dalík opustil vězení

Krimi

Původně byl Dalík v roce 2016 odsouzen na čtyři roky, Nejvyšší soud ale rozsudek zrušil a vrchní soud ho pak znovu uznal vinným z podvodu a trest zvýšil na pět let. S dalším dovoláním k Nejvyššímu soudu, stejně jako se stížností k Ústavnímu soudu, již Dalík neuspěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám