Hlavní obsah

D11 už nestojí nic v cestě do Hradce, Štrosová dá své pozemky zdarma

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Státu se podařilo odstranit poslední překážku při dostavbě dálnice D11. Čtvrt hektaru, který spoluvlastní Jaroslava Štrosová s Ludmilou Havránkovou, získá stát zdarma, uvedl v pondělí na tiskové konferenci ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Vyplynulo to z dohody po jednání mezi Štrosovými a zástupci resortu. S Havránkovou se už Dobeš dohodl dříve.

Foto: archív, Právo

Dálnice D11 končí kvůli nevykoupeným pozemkům před Hradcem Králové nedostavěným mostem přes železniční trať.

Článek

Při jednání právně zastupoval Jaroslavu Štrosovou její syn. Podle Dobeše bylo jednání korektní a konstruktivní.

Strany se dohodly na třech variantách dalšího postupu, přičemž první dvě v menších obměnách předpokládají, že Štrosová svůj podíl na čtvrthektarovém pozemku státu daruje bez nároku na předkupní právo. Třetí varianta počítá se soudním sporem. „Tomu se ale obě strany chtějí vyhnout,“ řekl Dobeš.

Ministr je přesvědčen, že se podaří uskutečnit jednu z prvních dvou variant. „Občany ten čtvrt hektaru nebude stát nic,“ řekl Dobeš a zároveň požádal zástupce médií o zdrženlivost. „Přál bych si, aby maminka pana Štrose už nebyla nijak v této věci dotazována. Chápu, že už je celou věcí částečně znechucena a chce to vyřešit, a nebýt nadále konfrontována,“ dodal Dobeš.

Stavba dálnice D11 se zastavila právě před tímto kusem pozemku, tři kilometry před Hradcem Králové. Ještě letos proběhne na pozemcích archeologický průzkum, v letech 2013 až 2014 by měla pokračovat dostavba. Peníze na práce jsou podle Dobeše připraveny.

O sporné pozemky se vedly spory 17 let až do loňského listopadu, kdy se Dobešovi podařilo dohodnout s farmářkou Havránkovou. Selka přistoupila na prodej své půdy za 90 miliónů korun. S Pozemkovým fondem se rovněž dohodla, za které náhradní pozemky vymění ty své. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám