Hlavní obsah

Dálnice D11 se může začít stavět, stát získal pozemky od farmářky Havránkové

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) spolu s farmářkou Ludmilou Havránkovou v úterý po poledni v Plačicích u Hradce Králové oficiálně stvrdili, že se podařilo vyřešit problém nevykoupených deseti hektarů pozemků. Ty chyběly, aby mohla být dostavěna dálnice D11 z Prahy až do Hradce Králové. Pozemky se státu nedařilo vykoupit celých 17 let.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zleva ministr Pavel Dobeš, farmářka Ludmila Havránková a bývalý ministr dopravy Vít Bárta, jenž byl podle Havránkové prvním ministrem, který ji vyslechl.

Článek

Ministr nicméně přiznal, že k dokončení dálnice stále ještě schází získat poslední pozemek Jaroslavy Štrosové, sestry Ludmily Havránkové. „Ministerstvo již před 14 dny dalo vlastníkům nabídku, bohužel se nám od té doby nepodařilo od nich získat jasné stanovisko, zda je tato nabídka akceptovatelná,“ uvedl ministr Dobeš s tím, že nebude ještě zveřejňovat podmínky této dohody.

„Pokud by se nepodařilo dohodnout a tento kus pozemku by nebyl rozhodnut, pak by v průběhu roku 2012 muselo dojít k tomu poslednímu, a to je vyvlastňovací řízení. To by však nebránilo, aby začaly práce na přípravě stavby dálnice,“ ujistil ministr. Už na příští rok je totiž alokována částka 50 miliónů korun na archeologický a geologický průzkum, vlastní stavba by měla být realizována v letech 2013 až 2014 a přijde na 1,5 miliardy korun.

Už 10. listopadu schválila dozorčí rada Pozemkového fondu výměnu pozemků s Havránkovou, která přistoupila na prodej své půdy za 90 miliónů korun. Nyní se s fondem dohodla, za které náhradní pozemky vymění ty své. „Nyní již jen čekáme na zápis do listů vlastnictví,“ dodal ministr Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám