Hlavní obsah

CVVM: volby do Sněmovny by vyhrála ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by ODS. Vyplývá to z říjnového výzkumu Sociologického ústavu AV ČR, který byl zveřejněn v neděli. Na druhém místě by skončila ČSSD a na třetím KSČM.

Foto: archiv zámku Klášterec nad Ohří
Článek

Respondentům byla položena otázka: "Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Pokud byste k volbám šel, kterou stranu byste volil?"

ODS by volilo 28,5 procent dotázaných. Pro sociální demokraty by volilo 19 procent a pro KSČM 14,5 procent respondentů. KDU-ČSL by získala osm procent hlasů.

K volbám by se dostavilo 61 procent voličů. Na otázku, zda by šli volit, odpovědělo "rozhodně ano" 27 %, spíše ano 34 % lidí.

K volbám by se naopak nedostavilo třicet procent občanů. Na stejnou otázku odpovědělo 16 % "spíše ne", 14 procent by pak "rozhodně" nevolilo. Devět procent dotázaných nevědělo, zda by se k volbám dostavilo.

Průzkumu bylo podrobeno 955 obyvatel České republiky starších 18 let. Šetření se konalo v období od 11. do 18. října 2004.

Stranické preference v říjnu 2004%
ODS28,5
ČSSD19
KSČM14,5
KDU-ČSL8
nezávislí2
Strana zelených2
US-DEU0,5
Evropští demokraté0,5
RMS0,5
jiné strany1
žádná strana8
neví15,5
Zdroj: CVVM

Reklama

Související články

CVVM: ČSSD posiluje, favoritem stále ODS

Zářijový průzkum volebních preferencí agentury CVVM potvrzuje výsledky ankety agentury STEM. Podle těchto výzkumů se vládní ČSSD vrací část voličů, favoritem...

Grossova popularita znovu klesla

Přesvědčování veřejnosti premiérem Stanislavem Grossem o úpřímnosti se zjevně minulo účinkem. Podle zářijového průzkumu veřejného mínění agenturou CVVM...

Výběr článků

Načítám