Hlavní obsah

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů romské národnosti. Tvrdí zároveň, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu a že se lidí dotkly kvůli tomu, protože je nepochopili.

Článek

Kvůli výrokům Čunka kritizují občanští demokraté, sociální demokraté i komunisté, považují je za xenofobní. Podle Romů Čunek svými vyjádřeními překročil hranici společenské přijatelnosti.

"Omlouvám se všem těm, kteří jsou tím pobouřeni, protože patří do nějakých minoritních skupin, ale zároveň jim chci říct, že to nepochopili," řekl Čunek. "Já jsem o nich nemluvil ani jsem k nim nemluvil," prohlásil.

Čunek v pátečním Blesku na dotaz čtenáře, zda "se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové", odpověděl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák." K tvrzení, že prý většina Romů zneužívá dávky, pak řekl: "Do vlády jsem vstoupil proto, že se mi podaří tak zkomplikovat sociální systém těm, kteří ho chtějí zneužívat, že nakonec uvidíte těch Romů pracovat hodně."

Čunek tón svých výroků vysvětlil tím, že je řekl v telefonickém rozhovoru konkrétnímu tazateli během asi hodinové diskuse uspořádané Bleskem. O tom, že noviny jeho slova otisknou, však prý "vůbec nevěděl". Vyjádření podle něj nemířilo na Romy, ale na politiky. "My nemáme pomáhat těm, kdo se nechovají, jak mají," vysvětloval v sobotu Čunek.

ODS se od výroků Čunka distancovala

Od výroků Čunka, kterými se naváží do Romů, se v sobotu distancovala ODS. Předseda vlády a šéf ODS Mirek Topolánek uvedl, že výkonná rada ODS považuje Čunkovy výroky za velmi nesprávné a xenofobní.

ČSSD považuje xenofobní výroky Čunka za ostudné. "ČSSD ovšem očekávala, že se ODS distancuje také od nacistických výroků premiéra a svého předsedy Mirka Topolánka," uvedla v sobotu tisková mluvčí soc. dem. Květa Kočová.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše, který byl v televizní debatě Čunkovým oponentem, je tato omluva "nepříliš důvěryhodná". "Já si myslím, že ten výrok je jednoznačně rasistický, je xenofobní," uvedl Dolejš.

Podle jeho názoru tímto způsobem nelze hodnotit příslušníky jiných etnik. "To se opravdu nedělá. To nedělá ani křesťanský politik, ani ústavní činitel, to dokonce nedělá ani slušný člověk," míní Dolejš, podle jehož názoru chtěl Čunek z romské otázky zřejmě "trochu vytřískat politický kapitál".

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD: ODS je pokrytecká

ČSSD považuje xenofobní výroky předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka za ostudné. Od výroků Čunka, kterými se naváží do Romů, se distancovala rovněž ODS. "ČSSD ovšem...

Výběr článků

Načítám