Hlavní obsah

Čunek možná ve Vsetíně nebude ani starostou, ani radním

Senátor, bývalý ministr a starosta Vsetína Jiří Čunek podle svých slov možná neusedne do tamní městské rady. V nedávných komunálních volbách přitom ve Vsetíně získal suverénně nejvíc preferenčních hlasů. Podle jeho pondělního vyjádření je to, aby neměl funkci na radnici, jedna z podmínek vítězné ODS. Lídr ODS Iveta Táborská jeho tvrzení popřela. Post starosty si ale ODS nárokuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Čunek již dříve oznámil, že je připraven se do čela města opět postavit. V minulém týdnu se stal i členem vyjednávacího týmu lidovců, kteří ve Vsetíně skončili druzí. Dříve jím nebyl. "Diktát 11 hlasů z ODS, ČSSD a TOP 09 je jasný. Chtějí do koalice ještě pět mandátů KDU-ČSL, ale bez Čunka starostou," řekl Právu Jiří Čunek. "Já tvrdím, že voliči mě určili jako kandidáta na starostu," doplnil.

"Určitě to (že bych na radnici neměl žádnou funkci) není věc, která je v souladu s přáním voličů... Já s tím nic dělat nemohu," řekl Čunek ČTK.

Táborská jeho tvrzení popřela s tím, že občanští demokraté, jako vítězové voleb, si nárokují post starosty a lidovcům nabídli dvě křesla v radě. "Dohodli jsme se na tom, že KDU-ČSL bude součástí koalice. A teď se bavíme o podmínkách, za jakých je to možné. My jsme se nebavili personálně, kdo bude v radě nebo nebude v radě. KDU-ČSL bude mít dvě křesla v radě. Koho si dosadí, to je jejich záležitost," reagovala Táborská.

Koalice se rýsuje

Koaliční jednání by podle ní měla být uzavřena do neděle. ODS počítá s tím, že v radě usedne společně s lidovci, ČSSD a TOP 09. "Dohodli jsme se na tom, že ODS bude mít v radě dvě křesla stejně jako KDU-ČSL a ČSSD. TOP 09 obsadí křeslo jedno," upřesnila.

Občanští demokraté zvítězili ve Vsetíně o 54 hlasů před lidovci. Čunek porazil 4422 preferenčními hlasy Táborskou o 1447 hlasů a jedničku kandidátky KDU-ČSL Květoslavu Othovou o 1748 hlasů.

V jednadvacetičlenném zastupitelstvu ODS obsadí pět mandátů, což je stejně jako KDU-ČSL. ČSSD získala čtyři křesla, po dvou mají KSČM a TOP 09. Po jednom mandátu získaly Volba pro město, SNK ED a Zdravé město Vsetín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám