Hlavní obsah

Čunek bude opět kandidovat na šéfa lidovců

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Úřadující předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v úterý potvrdil, že se na květnovém sjezdu strany bude znovu ucházet o funkci předsedy strany. Čunek tak rozšířil počet kandidátů na pět.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

O tom, zda se Čunek bude znovu ucházet o post lidoveckého předsedy se dlouhodobě spekulovalo. Čunek v úterý řekl, že úřadující předseda oznamuje pouze to, že se již o funkci ucházet nechce, nikoliv opak.

Vedle Čunka budou o nejvyšší post ve straně usilovat i poslankyně Michaela Šojdrová, europoslanec Jan Březina, první místopředseda Roman Línek a nynější ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Volební sjezd lidovců se uskuteční koncem května.

Strana musí momentálně řešit i rozpory uvnitř poslaneckého klubu. Někteří jeho členové v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem jsou proti usnesení celostátní konference, která v pondělí rozhodla, že lidovci se nebudou personálními nominacemi podílet na sestavení překlenovací vlády. Kalousek to označil za nedodržování dohod a následně naznačil, že již za stanu nebude kandidovat.  [celá zpráva]

Čunek ve středu taktéž naznačil, že lidovečtí poslanci, kteří svými podpisy podpoří vznik překlenovací vlády, by se nemuseli dostat na stranickou kandidátku.[celá zpráva]

Kdo je Jiří Čunek:

Narodil se 22. února 1959 ve Zlíně. Po ukončení odborného učiliště vystudoval strojní průmyslovku ve Zlíně. Pracoval jako automechanik u Pozemních staveb Zlín, v letech 1982-1998 působil nejprve jako bezpečnostní technik a poté jako vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín. Je ženatý a má čtyři děti.

Členem KDU-ČSL se stal v roce 1990. V roce 1994 byl zvolen zastupitelem města Vsetín, jeho starostou je od roku 1998. Od roku 2000 působil také v zastupitelstvu Zlínského kraje. V říjnu 2006 se probojoval do Senátu.

V prosinci 2006 byl zvolen předsedou KDU-ČSL.

Od ledna 2007 byl vicepremiérem v koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Zároveň zastává post ministra pro místní rozvoj. V lednu 2009 z vlády kvůli vývoji své údajné korupční kauzy z kabinetu odešel.

To, že pnutí uvnitř strany může do značné míry souviset s blížícím se sjezdem, naznačují i lidovečtí političtí konkurenti. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středeční reakci na rozhodnutí lidovců opustit vyjednávání o vládě mimo jiné řekl: "Bohužel pan předseda Čunek hraje své hry před sjezdem (...)".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám