Hlavní obsah

Čuba rezignuje na mandát. V Senátu nebyl rok a půl

Novinky, ČTK, alf, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zlínský senátor František Čuba (SPO) se rozhodl po rok a půl trvající absenci rezignovat ke konci února na senátorský mandát. Oznámil to ve čtvrtek dopisem. Novinkám to potvrdila mluvčí horní komory Eva Davidová.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Senátor František Čuba z SPO

Článek

Dopis během čtvrteční schůze horní komory přečetl senátor Ivo Valenta (za Soukromníky). Čuba uvedl, že se rozhodl věnovat rodině, dál chce pracovat i jako poradce prezidenta Miloše Zemana.

„V posledních měsících jsem totiž nejen já, ale především mí příbuzní a přátelé vystaveni silnému tlaku a čelí nepříjemným útokům. Tito lidé jsou mi velmi blízcí a já jim dále nenechám ubližovat. Proto jsem se rozhodl soustředit své síly především k životním prioritám a těmi jsou právě tito lidé,” napsal Čuba do prohlášení, které mají Novinky k dispozici.

„Můj oficiální rezignační dopis bude do konce měsíce února doručen předsedovi Senátu panu Milanu Štěchovi,” sdělil dvaaosmdesátiletý senátor.

V červnu přestal pobírat mzdu

Čuba se jednání Senátu zúčastnil naposledy 24. srpna roku 2016, v horní komoře chyběl ze zdravotních důvodů. V červnu 2017 se rozhodl přestat pobírat mzdu a cestovní náhrady.

„Budu i nadále pomáhat Zlínskému kraji i celé České republice, což jsem ostatně dělal i před mým zvolením do Senátu,” uzvařel Čuba své prohlášení.

V lednu se na Čubu obrátil šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) s dotazem, zda není namístě zvážit rezignaci, když senátor není schopen vykonávat svůj mandát. Ten by Čubovi oficiálně skončil až v říjnu 2020.

Anketa

Měl podle vás František Čuba rezignovat na post senátora dřív?
Ano
96,8 %
Ne
3,2 %
Celkem hlasovalo 537 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám