Hlavní obsah

Čtyři pětiny obyvatel mají strach z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští občané pokládají terorismus společně s mezinárodním organizovaným zločinem za největší hrozbu pro Českou republiku. Terorismus chápou jako nebezpečí čtyři pětiny obyvatel, mezinárodní zločin ještě o něco více lidí. Plyne to z průzkumu, který v prosinci uskutečnilo Středisko empirických výzkumů (STEM) a v úterý zveřejnilo jeho výsledky.

Článek

Hodnocení terorismu jako hrozby se projevuje i ve skepsi, s níž lidé podle STEM přistupují k možnosti terorismus potlačit. Osm procent lidí si myslí, že se s ním nedá vůbec nic dělat, 45 procent míní, že bude existovat, ale lze jej trochu omezit. O čtyři procenta méně lidí doufá, že rozsah terorismu půjde značně snížit a jen šest procent je přesvědčeno, že je možné se tohoto nebezpečí zcela zbavit. Terorismus i organizovaný zločin chápou jako riziko v podstatě všechny skupiny obyvatel Česka, nejintenzivněji se teroristů obávají ženy. Strach z teroristů přitom posilují jakékoliv akce, které by jim mohly být záminkou. Za ni považovali lidé například summit NATO v Praze.

Účast vojáků v irácké misi je rizikem

Největším rizikem pak je podle respondentů účast českých vojáků v případné operaci proti Iráku. Za příčinu terorismu pokládá 38 procent lidí náboženský fanatismus, 17 procent nerovnoměrný ekonomický vývoj, 15 procent nevyřešené národnostní konflikty. O procento méně udalo jako důvod rostoucí lidskou agresivitu, 13 procent pak bezohlednou politiku velmocí a tři procenta zmínila globalizaci. Mezi další velká nebezpečí řadí veřejnost podle STEM také šíření zbraní hromadného ničení, to za riziko pro ČR pokládají skoro tři čtvrtiny dotázaných. Druhou skupinou hrozeb, považovaných za středně nebezpečné, jsou podle agentury hrozby spojené s příchodem a činností příslušníků jiných etnik do České republiky.

Roustoucí vliv muslimů

Obavy vyvolává rostoucí vliv muslimů, narostly obavy ze zvyšujícího se počtu Číňanů a Vietnamců. Nebezpečím je podle dvou třetin respondentů i situace v Iráku a Afghánistánu, ale také politika USA a Ruska. Tu pokládá za nebezpečnou třetina dotázaných. V roce 2002 se poněkud snížily obavy z Německa a z vývoje na Balkánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám