Hlavní obsah

Čtvrtina národa loni skončila v nemocnici

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř čtvrtina ze všech obyvatel Česka, přesněji 2,3 miliónu lidí, skončilo loni v nemocnici. Je to o 123 tisíc víc než v roce 2002 a nejvíc v historii země. Nejčastěji marodíme se srdcem a cévami. Vyplývá to z nejnovějších údajů Ústavu zdravotnických informací, které včera Právo získalo.

Článek

Téměř 650 tisíc lidí bylo operováno, z toho půl miliónu jich šlo na plánovanou, tedy dlouhodobě připravovanou operaci.

"Marodíme stále víc a to není dobře," řekl Právu doktor Jakub Malý, soukromý pražský internista.

Daň za rychlý život

"Platíme tak daň za rychlost života, špatný životní styl. Jako národ tloustneme, málo se pohybujeme, hodně kouříme a to všechno dohromady vyvolává častější onemocnění, zejména kardiovaskulárního systému a trávení. Obezita je velká epidemie, bohužel hrubě podceňována," uvedl lékař. Dodal, že populace také stárne a lidé ve vyšším věku jsou víc nemocní. Pacienti nad 55 let a zejména pak nad 75 let byli v nemocnici nejčastěji.

S jeho názorem souhlasí i prezident České lékařské komory David Rath. Zároveň ale upozorňuje, že za vším může být i nevhodný systém placení nemocnicím.

"Je pro ně finančně výhodnější nechat pacienta dva tři dny na lůžku a udělat řadu vyšetření než ho ošetřit ambulantně," říká Rath.

"Za ambulantní ošetření dostane nemocnice za pacienta třeba tři tisíce, ale za tři dny hospitalizace možná 30 tisíc. Změna systému je nutná."

V nemocnicích bylo loni hospitalizováno zhruba o 123 tisíc pacientů víc než v roce 2002. Ženy přitom častěji než muži. Průměrná ošetřovací doba ve srovnání s předchozím rokem se ale snížila ze 7,7 dne na 7,5 dne a má trvale sestupný trend.

Nejvíce bylo v přepočtu na 1000 obyvatel hospitalizováno pacientů v Ústeckém kraji (255), dále v kraji Vysočina (238), Liberec (235) a v Moravskoslezském (235). Naopak nejméně leželi v nemocnicích obyvatelé Hradeckého kraje (214).

Z 2 323 068 hospitalizovaných pacientů bylo 28,5 procenta operováno. Nejčastěji pro šedý zákal, dále chronické onemocnění mandlí, žlučové kameny a tříselnou kýlu.

Na prevenci chodí málo lidí

České republice v přepočtu na počet obyvatel patří světové prvenství v rakovině tlustého střeva a konečníku. "Ročně touto nemocí nově onemocní 7,5 tisíce lidí a více než 5 tisíc pacientů zemře," varuje docent Julius Špičák z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Již čtyři roky běží preventivní program, kdy všichni lidé od 50 let jednou za dva roky si mohou nechat zdarma vyšetřit stolici na přítomnost krve. Přesto lékaři vyšetřili jen zhruba dvacet procent pacientů, pro něž je prohlídka určena.

Podobně je tomu i s rakovinou prsu u žen. Preventivně by se mělo ročně vyšetřit zhruba 800 tisíc žen. Přijde však jen 40 procent.

Většina lidí také neví o svém vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu a cukru v krvi, což jsou hlavní rizikové faktory vzniku infarktu. Přitom vysoký krevní tlak má pětina národa, ale jen málo z nich se léčí.

Nejčastější důvody hospitalizace
nemoci oběhové soustavy367 tisíc
případů problémy trávicí soustavy220 tisíc
rakovina206 tisíc
Kolik nás bylo v nemocnicích
.hospitalizovaníoperace
Muži1 018 667281 155
Ženy1 304 401381 666
Celkem2 323 068662 821

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám