Hlavní obsah

ČT se omlouvá Sazce za chybné reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor České televize a společnosti Sazka o reportáže je zřejmě u konce. Generální ředitel ČT Jiří Janeček se na středečním jednání Rady ČT veřejně omluvil generálnímu řediteli akciové společnosti Sazka Aleši Hušákovi za tři reportáže v pořadu Klekánice, vysílané na přelomu let 2000 a 2001 o hospodaření Sazky. Ukázaly se totiž jako nepravdivé.

Článek

Reportáže se týkaly nesrovnalostí v hospodaření Sazky a staly se podnětem pro dlouholeté spory mezi Sazkou a ČT. Policejní vyšetřování v této věci bylo uzavřeno koncem roku 2002 se závěrem, že Hušák se nedopustil žádného protiprávného jednání.

"Není to ústupek, je to konstatování věci. Umíme přiznat chybu a děláme vše pro to, abychom příště chyby nedělali," uvedl Janeček na jednání rady s tím, že pošle Hušákovi ještě omluvný dopis.

Hušák Janečkovu omluvu ocenil. "Muselo to být pro Českou televizi, míním tím onu omluvu, těžké. Obdivuji se velkorysosti generálního ředitele Janečka. Podle mého názoru je to dobrý signál o současné atmosféře v ČT," řekl Právu Hušák.

Spor mezi Sazkou a ČT se v poslední době začal projevovat i na jejich obchodních vztazích. Sazka se pokoušela jednat o ukončení smlouvy s ČT, na které dosud vysílá své loterijní pořady. ČT by pak přišla asi o sto miliónů ročně.

Chybu podle Janečka, který v době odvysílání reportáží ředitelem ČT nebyl, musí umět televize přiznat. Ředitel připomněl, že hospodařením Sazky se zabývala i policie, ale uzavřela šetření koncem roku 2002 jako nedůvodné. Konkrétní chyby, kterých se měli reportéři dopustit, ale neuvedl.

Neshody i na sportovním poli

Posledním jablkem sváru mezi ČT a Sazkou tak zřejmě zůstává podoba přenosů z hokejového MS v České republice na přelomu dubna a května. ČT totiž v rámci co největší atraktivity televizních přenosů chce zabrat nezvykle vysoký počet míst pro své kamery v hale Sazka Arena, kde se bude šampionát konat.

S tím ale Sazka jako majitel haly naprosto nesouhlasí s ohledem na bezpečnost diváků. Jednání o konečné podobě stanovišť pro televizní techniku stále probíhají.

Reklama

Výběr článků

Načítám