Hlavní obsah

ČSSD v Těšíně hrozí zrušení, když neodvolá starostu

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Organizace ČSSD v Českém Těšíně vrávorá nad propastí. Poté, co celostátní vedení strany vyzvalo k rezignaci kontroverzního těšínského starostu Jindřicha Sznapku, pohrozil v úterý organizaci zrušením předseda okresního výkonného výboru v Karviné Ladislav Šincl, pokud místní sociální demokraté nenavrhnou starostovo odvolání. Sznapka je obviněn z uplácení.

Článek

Předseda okresního výkonného výboru ČSSD v Karviné Ladislav Šincl v úterý připomněl, že těšínskou organizaci může rozpustit okresní nebo krajský výbor.

"Pokud naši českotěšínští zastupitelé budou Sznapku podporovat ve funkci starosty, je jedna z možností, že organizace bude zrušena," uvedl Šincl. Šéf ČSSD v Českém Těšíně Marian Kuś v úterý prohlásil, že kvůli hrozbě navrhne stranickým kolegům schválení výzvy Sznapkovi, aby odstoupil.

Kuś je stejně jako starosta trestně stíhaný, a to kvůli poškozování ministerstva vnitra. Chce prosadit, aby organizace Sznapku vyzvala k rezignaci. "Je otázka, jestli to projde, jaký budou mít názor ostatní," podotkl.

Podle informací Práva je ale v organizaci řada lidí, kteří jsou se starostou spřízněni. "Sznapka má v organizaci spoustu svých lidí, přes své známé až po zaměstnance. Ti jsou na něm existenčně závislí. Samozřejmě proti němu nepůjdou," poznamenal člověk znalý poměrů v Českém Těšíně. Setrvání Sznapky ve vedení radnice by uvítala například místostarostka Jana Lejsková, která to potvrdila v rozhovoru pro ČTK.

Bojová porada v hotelu Central

Podle informací Práva seděl Sznapka v úterý s některými členy českotěšínské ČSSD v hotelu Central a radil se s nimi, co dál. Ke svému odchodu z radnice se už starosta odmítl vyjadřovat. "Nebudu se k tomu vyjadřovat. Já jsem ještě žádnou výzvu (od vedení ČSSD k rezignaci) neobdržel. Já si myslím, že pan Sobotka nebo jeho asistent ke mně dokáže nají lepší cestu než prostřednictvím prohlášení pro ČTK," konstatoval Sznapka. "Já nejsem členem ČSSD už asi měsíc, takže se k tomu nemám co vyjadřovat," dodal.

Moravskoslezští sociální demokraté ho vyzvali, aby po aférách stranu opustil. Nyní celostátní vedení požaduje, aby navíc rezignoval i z postu starosty, na který se dostal jako kandidát ČSSD.  Místní organizace sociální demokracie v Českém Těšíně by se měla celou situací zabývat 20. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám