Hlavní obsah

ČSSD spustila kampaň k propagaci svých protikrizových návrhů

Novinky, jov

ČSSD v pondělí spustila kampaň, ve které chce seznamovat se svým plánem boje proti ekonomické krizi. Součástí kampaně je turné po jednotlivých krajích, vydání brožurky a spuštění webových stránek. Na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě také opět zazněla kritika vlády Mirka Topolánka (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Havel (ČSSD) na setkání s novináři

Článek

Kampaň největší opoziční strany "Proti krizi“ startuje v pondělí v severočeských Teplicích. Následovat by měly debaty s občany ve všech krajích, vždy v některém z velkých měst. Akce by měla trvat měsíc a půl.

S nápady ČSSD budou seznamovat šéf strany Jiří Paroubek, lídr eurokandidátky Jiří Havel, místopředsedové Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach a Milan Urban a ekonomický expert Jan Mládek. Zapojí se i hejtmani z řad největší opoziční strany. "O krizi je nutno diskutovat nejen s odbornou veřejností, ale i s veřejností obecnou,“ uvedl Havel na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Kromě speciálních webových stránek připravila strana i brožuru, kterou bude rozdávat. Obsahuje návrhy ČSSD, tedy například zvýšení daně z příjmu pro lidi z příjmem nad 1,2 miliónu korun ročně, výplatu 13. důchodu ve výši 2400 korun nebo snížení DPH u potravin, léků, veřejné dopravy a vody.

Vláda místo řešení krize v Bruselu tančí, tvrdí Havel

Havel opět kritizoval vládu Mirka Topolánka (ODS) kvůli přístupu k řešení krize. Míní, že neplní svou koordinační úlohu v rámci EU při jejím řešení. Ironicky poznamenal, že jedinou akcí českého předsednictví byl ples v Bruselu. "Ono to tak trošku připomíná Titanic. Loď se potápí, ale na palubě hraje hudba a stále se tančí,“ uvedl.

Znovu se také pustil do ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). Toho ČSSD na svých tiskových konferencích soustavně kritizuje. "Po vzoru jiného, českého, kdysi slaveného ministra financí, bych si dovolil panu ministru Kalouskovi doporučit, aby svůj odborný zájem nadále spíše věnoval klimatologii,“ řekl Havel.

ČSSD také chce na nadcházející schůzi Sněmovny zařadit dva body týkající se krize. První by se věnoval vládním opatřením k překonání jejích důsledků, druhý čerpání peněz z evropských fondů. Strana se také pokusí již na únorovou schůzi Sněmovny předložit některé své návrhy v legislativní podobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám