Hlavní obsah

ČSSD si u antimonopolního úřadu stěžuje na Drábkovu sociální kartu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. se pokouší zastavit tendr na provozovatele sociálních karet, který vyhlásil resort práce a sociálních věcí vedený Jaromírem Drábkem (TOP 09). ČSSD se v pátek kvůli soutěži na „Drábkovy karty“, prostřednictvím kterých mají být vypláceny sociální dávky, obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka v tiskovém prohlášení informoval, že jeho strana podala ÚOHS podnět k zahájení správního řízení k výkonu dohledu nad dodržováním zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo vypsalo soutěž na provozovatele karet již 30. června.

„Parlamentem přitom dosud nebyl přijat zákon, který kartu sociálních systémů zavádí,“ upozornil Sobotka. „Ve vyhlášení veřejné obchodní soutěže MPSV nepostupuje podle zákona o veřejných zakázkách,“ sdělil lídr ČSSD.

V této souvislosti Sobotka poukázal na to, že vítěz soutěže, kterým bude některá z přihlášených bank, bude přitom prostřednictvím provozování karty disponovat obrovským finančním kapitálem a za používání karty klientem si bude moci rovněž účtovat poplatky.

„Stát tak zprostředkuje takové bance zisk, který by bez oprávnění provozovat tuto kartu nenabyla. Veškerý majetkový prospěch si tedy připíše banka, zatímco stát žádný prospěch z provozování karty bankou mít nebude,“ uvedl Sobotka, který kritizoval, že nemá dojít k uzavření smlouvy s provozovatelem karet při plném uplatnění zákona o veřejných zakázkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám