Hlavní obsah

ČSSD se soudí s advokátem o stamilióny

PRAHA

Sociální demokracii hrozí finanční rána do vazu. Vyjít může paradoxně z hlavního klenotu ČSSD, pražského Lidového domu, který strana vyhrála koncem 90. let po vleklém soudním sporu a z jehož pronájmu má značné příjmy. Právník Zdeněk Altner, který ČSSD zastupoval ve sporu o Lidový dům, totiž po soc. dem. chce dodržení smlouvy, kterou s ním uzavřela, a jeho nároky mohou dosáhnout až k 600 miliónům korun.

Foto: archív autora

Nové příběhy pejska a kočičky

Článek

Na sobotním uzavřeném jednání ÚVV soc. dem. o tom mluvili členové vedení strany. Úřadující předseda Stanislav Gross po jednání Právu řekl, že částka 600 miliónů je "úplně ta extrémní a teoretická", takže vůbec nepřipouští, že by dosáhla této výše.

"Budeme-li se pohybovat v nižších patrech, tak si myslím, že soc. dem. to ekonomicky zvládne, byť to bude znamenat samozřejmě určité komplikace," dodal Gross.

Podle soc. demokrata, který je o věci informován, ale nepřál si být jmenován, může být částka až 600 miliónů způsobena tím, že smlouva má obsahovat vysoké penále za každý den neplnění. Oficiálně se odmítli soc. dem. funkcionáři k této informaci jakkoli vyjádřit.

Dostal již 50 miliónů

Gross Právu potvrdil, že Altner již od ČSSD obdržel více než 50 miliónů korun poté, co soud přiřkl Lidový dům sociálnědemokratické a. s. Cíl. Dožaduje se však podle představitelů soc. dem. plnění dalších ustanovení smlouvy, které ČSSD neuznává. Mluvčí soc. dem. Lucie Orgoníková Právu řekla, že podle smlouvy má Altner získat nejen desetiprocentní podíl ze získaného majetku, což mělo být zmíněných 50 miliónů, ale také desetiprocentní podíl ze všech pronájmů Lidového domu s platností i pro Altnerovy dědice.

"Soc. dem. považuje nárok pana Altnera za neplatný pro nedostatek určitosti a především pro rozpor s dobrými mravy. Obvodní soud pro Prahu 1 vydal rozhodnutí ve prospěch pana Altnera, které nabylo účinnosti v prosinci 2004. My jsme proti tomuto rozhodnutí podali odvolání k městskému soudu, rozhodnutí je nepravomocné." uvedla Orgoníková.

Smlouvu podepsal Zeman

Smlouvu s Altnerem podepsal podle Grosse v roce 1997 tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. Ten v sobotu České televizi řekl: "Už si na podrobnosti opravdu nevzpomínám. Vím, že tehdejší vedení tehdy projednávalo mnoho smluv s právníky." Gross však uvedl pro Právo, že o soudním sporu s Altnerem rozhodl právě Zeman.

Na Altnerův postup podala ČSSD podle Orgoníkové už v roce 2001 stížnost kontrolní komisi České advokátní komory a obdržela informace, že kárný žalobce ČAK podal na Altnera na základě této stížnosti kárnou žalobu.

"Byli jsme informováni kárným senátem, že Altner se opakovaně vyhýbá účasti na jednáních kárného senátu s odkazem na zdravotní potíže. Naposledy tak zmařil jednání kárného senátu 3. února tohoto roku," dodala Orgoníková. Altnerova asistentka podle ČT řekla, že se advokát zdržuje v zahraničí.

Podle Orgoníkové právníci, kteří s Altnerem na případu spolupracovali, nechtěli, aby obdržel celou částku 50 miliónů, nýbrž jednu třetinu. Orgoníková uvedla, že Altner skutečně dostal pouze třetinu a dvě třetiny byly dány do soudní úschovy. "Na to Altner reagoval tím, že podal řadu žalobních návrhů proti ČSSD," řekla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám