Hlavní obsah

ČSSD se s výběrem kandidátů chytla do pasti

Právo, Karolina Brožová

V březnu by sociální demokraté měli na volebním sjezdu potvrdit změny stanov, které si schválili členové v létě v prvním vnitrostranickém referendu. Ukazuje se však, že soc. dem. se chytila do vlastní pasti.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda strany Milan Chovanec

Článek

O problému diskutuje komise složená ze zástupců krajů. Největší vrásky jí teď dělá zejména otázka, jak technicky umožnit celé členské základně, aby rozhodovala o kandidátních listinách do Sněmovny, Senátu a do zastupitelstev. Komise však zatím na řešení nepřišla.

„Zatím nemáme nic, musíte ještě vydržet,“ řekl Právu člen komise z Pardubického kraje Josef Malíček. „Teprve po Novém roce se na tom začne pracovat intenzivněji,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nějaké návrhy jsou, ale to mají členové komise, my se nad tím budeme scházet v polovině ledna. Budeme se návrhy zabývat a předložíme ÚVV naše rozhodnutí na konci ledna,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Martin Starec, který komisi předsedá.

Jedním z těch, kteří se pokusili přijít s řešením, je ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, byť sám členem komise není. Domnívá se, že kandidáty by mohli členové strany vybírat ve svém okrese podobným hlasováním, jaké je ve volbách.

Poštou nebo osobně

„Jsou dvě možnosti, buď se udělají volební komise a lidé půjdou hlasovat v nějaký stanovený den, nebo čistě teoreticky by se to mohlo provést korespondenčně,“ řekl Právu ministr.

Své návrhy poslal členům komise k připomínkování. Domnívá se, že není nutné, aby takovou změnu schvaloval sjezd.

„Některé věci z referenda se dají naplnit i bez změny stanov. Volební řád u nás schvaluje ústřední výkonný výbor, to není otázka stanov. V těch by se měly upravit jen obecné principy, které z referenda vyplývají,“ řekl Právu.

Ta změna stanov bude průšvih. Sjezdem to možná vůbec neprojde
člen ČSSD

Přesto sociální demokraté očekávají, že výsledky referenda sjezd bude muset potvrdit. A zároveň se ozývají hlasy, které se domnívají, že delegáti se mohou proti výsledkům stranického hlasování vzbouřit.

Takovou variantu Dienstbier odmítá. „Já myslím, že sjezd by měl respektovat výsledek vnitrostranického referenda, protože ve stanovách se píše, že všechny orgány – i sjezd – musí výsledek respektovat. Ale jaká vůle na sjezdu bude, to říct neumím,“ řekl Právu.

Domnívá se však, že delegáti nebudou mít odvahu se proti výsledkům hlasování postavit. „Více než 88 procent lidí hlasovalo pro, předpokládám, že by si to tedy museli delegáti zodpovědět ve svém regionu,“ řekl Právu.

Povinné ženy se nebudou líbit

„Ta změna stanov bude průšvih. Sjezdem to možná vůbec neprojde,“ řekl ale Právu člen soc. dem. blízký vedení.

Domnívá se, že zejména se mnohým delegátům nebude líbit, aby kandidátky tvořily ze 40 procent ženy. Jak upozornilo Právo už v září, krajští šéfové hlásí nedostatek žen ve straně.

ČSSD čekají dle přání většiny hlasujících ve vnitrostranickém referendu tři změny: o kandidátech by měli rozhodovat všichni členové strany v příslušném volebním obvodu, kandidáty do Sněmovny a krajů by měly tvořit ze 40 procent osoby opačného pohlaví a soc. dem. by měla zákonem navrhnout zákaz kumulace placených funkcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám