Hlavní obsah

ČSSD se prý chce dohodnout na toleranci vlády ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté jsou podle svého šéfa Jiřího Paroubka ochotni se dohodnout na toleranci menšinového kabinetu občanských demokratů. Paroubek to řekl v rozhovoru pro Rádio Česko. Úterní schůzka Paroubka s předsedou ODS Mirkem Topolánkem přitom skončila fiaskem. Oba politici nebyli schopni se shodnout ani na tom, kdo se schůzky kromě nich zúčastní, a setkání vůbec neproběhlo.

Článek

Paroubek vpodvečer řekl, že jeho strana  si chce zachovat určitý vliv na vládu a posoudit záměry některých ministrů nominovaných do vlády za ODS.

"Jestli od nás někdo očekává, že v tom stavu remízy vydáme celou výkonnou moc, která ve státě je, a dostaneme za to, jak jsem se včera dozvěděl, kontrolní funkce ve Sněmovně, tak to je úsměvné," řekl Paroubek.

Neupřesnil ale, co přesně podílem na exekutivě míní. Podle některých informací žádají sociální demokraté pro své lidi například místa šéfů některých státních institucí a náměstků na ministerstvech. To ODS odmítá, protože podobné ústupky jsou charakteristické spíše pro velkou koalici nebo někdejší opoziční smlouvu.

ČSSD se v minulých dnech několikrát nechala slyšet, že podle průběhu jednání to vypadá, že měnšinovou vládu ODS zřejmě nepodpoří. Podporu v úterý odmítla KDU-ČSL. [celá zpráva]

Zástupci obou stran jednali v pondělí, debata ale skončila krachem, strany se téměř na ničem neshodly. [celá zpráva] Paroubek se pak nechal slyšet, že by jednání s ODS měla skončit. Názor změnil až po jednání vedení ČSSD.

Vondra a Langer

Paroubek chce ještě mluvit minimálně se dvěma kandidáty na ministry - Alexandrem Vondrou, který by měl řídit diplomacii, a Ivanem Langerem navrženým na ministra vnitra. Zajímá ho prý mimo jiné to, jak bude Langer řešit aféru kolem šéfa Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho.

Dohoda o daních

Šéf ČSSD také řekl, že jeho strana sice není ochotná přistoupit na rovnou daň, jak ji prosazuje ODS, ale je možné, že se sníží růst zátěže  pro lidi s vysokými příjmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám