Hlavní obsah

ČSSD se pochválila za úspěšné obstrukce. Úkol jsme splnili, tvrdí Tejc

– Praha
Novinky, jas

Sociální demokraté se v pátek pochválili za zablokování projednávání církevních restitucí. Sněmovna se ani v pátek nedostala k hlasování a červnová schůze následně skončila. Po jednání se k tématu vyjádřil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Článek

Tejc připomněl, že církevní restituce se na jednání Sněmovny dostanou nejdříve 10. července. Závěrečné hlasování by se díky předpokládanému vetu Senátu, v němž má ČSSD většinu, odehrálo nejdříve v polovině září před krajskými a senátními volbami.

"My jako sociální demokraté jsme svůj úkol splnili," konstatoval Tejc s tím, že nyní již obstrukce nemusí pokračovat. Ovšem na dotaz, zda obstrukce nadále pokračovat nebudou, jasně neodpověděl.

Tejc zopakoval, že odložení projednávání umožní občanům vzkázat poslancům, co si myslí o vrácení majetku v hodnotě 75 miliard korun a finanční náhradě ve výši 59 miliard, která bude církvím vyplácena dalších 30 let.

I během pátečního jednání se opozice několikrát neúspěšně pokusila odložit projednávání ve Sněmovně do září. Do sporu se kvůli tomu dostala šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s šéfkou poslanců VV Kateřinou Klasnovou. Té se nezamlouval postup Němcové, která poskytla před hlasováním o odložení prostor pro krátkou přestávku klubu, aby mohla koalice sehnat poslance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám