Hlavní obsah

ČSSD se drží Švejnara, s Dienstbierem prý nejedná

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v úterý uvedl, že jeho strana plně sází na zvolení ekonoma Jana Švejnara prezidentem a nevyjednává s žádným jiným kandidátem. Dodal také, že podle expertů, které jeho strana oslovila, by měly o způsobu volby prezidenta rozhodnout obě komory společně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) s Davidem Rathem

Článek

"Žádná jednání s nikým jiným nežli s Janem Švejnarem nevedeme. Soustředíme se na to, aby byl pan Švejnar úspěšný," řekl Paroubek.

Reagoval tak na informace LN podle nichž se mezi komunisty a některými sociálními demokraty již teď spekuluje o tom, že v případné druhé volbě by mohl proti současnému prezidentovi Václavu Klausovi kandidovat exministr zahraničí Jiří Dienstbier.

O něm ČSSD původně uvažovala, nakonec se ale přiklonila ke Švejnarovi. Podle socialistů má totiž tento liberální ekonom v parlamentu větší šanci zvítězit, než by měl vyhraněně levicový kandidát.

"S Dienstbierem nejednáme," vzkázal Paroubek. foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Paroubek dodal, že Švejnar podle jeho názoru vyhraje již v první volbě a jakékoli spekulace o tom, co by bylo, kdyby přišla na řadu druhá volba, jsou zatím nadbytečné.

O způsobu volby mají rozhodnout obě komory společně

Šéf ČSSD uvedl, že jeho strana preferuje veřejnou volbu prezidenta. "Budeme sondovat u poslaneckých klubů, jestli dávají přednost tajné či veřejné volbě. Pokud zjistíme, že to nemá dostatečnou podporu, tak takový návrh nebude vznesen," upřesnil však Paroubek.

David Rath navrhl, aby volba prezidenta proběhla veřejně.foto: Právo/Milan Malíček

Momentálně se však zdá, že většina zákonodárců ostatních stran dává přednost tajné volbě. Místopředseda poslaneckého klubu David Rath připustil, že parlament se asi přikloní k tajnému hlasování. On i Paroubek ale dál podporují veřejné. Paroubek však dodal, že i kdyby byla volba tajná, neviděl by v tom žádnou tragédii.

Sociální demokraté si nechali vypracovat právní analýzu, která jim měla odpovědět na otázku, zda při rozhodování o způsobu volby hlasuje parlament jako jeden celek, nebo jestli je třeba počítat zvlášť hlasy ve dvousetčlenné dolní komoře a zvlášť v jednaosmdesátičlenném Senátu. Rath uvedl, že tři ze čtyř oslovených ústavních právníků soudí, že při hlasování o procedurálních otázkách hlasuje parlament jako jedno těleso. Takový výklad by umožnil, aby se veřejná volba za určitých okolností prosadila i proti vůli senátní většiny ODS.

Reklama

Související články

Švejnar: Zemanova vlivu se nebojím

Prezidentský kandidát Jan Švejnar si nemyslí, že by kvůli nynějším vyjádřením expremiéra Miloše Zemana ztratil hlasy některých sociálnědemokratických poslanců...

Výběr článků

Načítám