Hlavní obsah

ČSSD opět jednomyslně podpořila Grosse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ČSSD se v úterý jednomyslně shodli na podpoře vlády sociální demokracie v případě odchodu KDU-ČSL. Podporují také dosavadní postup Grosse jako premiéra a odmítli útoky lidovců na jeho osobu. Také unionisté stojí dál za Grossovým kabinetem, ale "nepodpořili by vládu, která by posilovala vliv KSČM".

Foto: Anna Čelouchová

Dámský plavecký úbor z roku 1880.

Článek

Poslanci sociální demokracie při příchodu na schůzi klubu dávali najevo nelibost zejména s posledními výroky lidoveckého předsedy Miroslava Kalouska. Nejvíce jim vadilo, když v pondělí po odchodu ze schůzky s prezidentem Václavem Klausem řekl, že Gross "je svými příjmy ekonomicky napojen na příjmy z pochybného podnikání včetně pravděpodobných příjmů z prostituce". Hovořili o tom, že by byl výrok žalovatelný, kdyby v něm nebylo slůvko "pravděpodobných".

Usnesli se na tom, že podporují dosavadní postup vedení strany a odmítají útoky na předsedu vlády ze strany KDU-ČSL. Poslanecký klub "podporuje Stanislava Grosse ve funkci předsedy vlády a bude podporovat vládu sociální demokracie i v případě odchodu KDU-ČSL z vlády," uvádí se v prohlášení, které zveřejnila ČSSD po jednání klubu.

Kasal: odchod z vlády nehrozí

Naopak vedení lidovců dopoledne jednalo o požadavku Svobody na svolání republikové konference, která by schválila dosavadní postup vedení.

"Cyril Svoboda byl na dnešním předsednictvu přítomen a nepodložil svůj požadavek jediným argumentem. Vzali jsme to na vědomí, ale žádný důvod ke svolání celostátní konference není," dodal. Celostátní konference by se podle něj měla sejít na mimořádném zasedání jen tehdy, pokud by se KDU-ČSL rozhodla vystoupit z vládní koalice. "A nic takového nehrozí," dodal Kasal.

Ministr zahraničí Svoboda se nechtěl k otázkám novinářů vyjadřovat. Předseda strany Miroslav Kalousek na dotaz, co udělal se Svobodovým dopisem, řekl: "Založil jsem ho do spisu." Lidovci trvají na tom, že problémy premiéra Stanislava Grosse s financováním jeho rodiny nevyřeší odchod jejich ministrů z vlády.

Oznámení, že Šárka Grossová ukončí společný projekt se stíhanou podnikatelkou Libuší Barkovou, považují za krok správným směrem, ale problém to podle nich neřeší. "Samo o sobě to problém neřeší, ale je to první dobrá zpráva, že si premiér začíná uvědomovat, o jak obrovský problém se jedná. Snad," prohlásil Kalousek.

Unionisté v úterý odpoledne oznámili, že podporují kabinet Stanislava Grosse a vítají jeho kroky, které vedou k obnovení důvěryhodnosti kolem jeho majetkových poměrů. Rozbití vlády by podle nich vedlo k podílu komunistů na moci. "Apelujeme na KDU-ČSL a jejího předsedu, aby v předvečer 25. února 1948 svým chováním takový výsledek nedopustili," prohlásil předseda US-DEU Pavel Němec.

KSČM: předčasné volby nechceme

Komunisté se podle předsedy svého poslaneckého klubu Pavla Kováčika nenechají vtáhnout do koaliční krize. "Nechceme a ani nebudeme ve sporu Kalousek-Gross rozhodčími," řekl Kováčik po schůzi. Komunisté jsou podle Kováčika zvědavi na to, jak oba lídři splní požadavek prezidenta Václava Klause, aby do středy našli společně východisko z krize.

Na dotaz, zda by komunističtí poslanci při další eskalaci koaliční krize podpořili předčasné volby, odpověděl, že to považují za "nejposlednější z posledních řešení". Podotkl rovněž, že o předčasných volbách hovoří pouze občanští demokraté a ještě ne všichni.

Reklama

Související články

Politici jednají o pokračování koalice

V úterý pokračují jednání vládních i opozičních stran o kauze premiéra Grosse, kvůli níž se spekuluje o rozpadu vládního kabinetu. Kromě grémií ODS a KSČM...

Výběr článků

Načítám