Hlavní obsah

ČSSD odmítla Janotův balíček a zkritizovala Ústavní soud

Právo, jov

Sociální demokraté v sobotu znovu zkritizovali čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o zrušení říjnových předčasných voleb a odmítli úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Lídr ČSSD Jiří Paroubek se pak pustil do bývalých členů dozorčí rady ČSA a exšéfa resortu vnitra Ivana Langera (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na zasedání ÚVV.

Článek

„ÚVV se v podstatě ztotožnil s odlišným názorem, který publikoval (ústavní) soudce Jan Musil,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci po jednání stranického ústředního výkonného výboru (ÚVV). Musil se podivil, že ÚS neužil test proporcionality. „Nebudou škody způsobené zrušením tohoto ústavního zákona mnohem větší, než jsou údajné škody, které jeho přijetím utrpěl náš ústavní systém?“ zeptal se v odlišném stanovisku soudce Musil.

Podle Zaorálka je pro ČSSD těžko pochopitelné, že po dvaceti letech od roku 1989, kdy byly prosazeny svobodné volby, byly podle něj takové volby rozhodnutím ÚS zrušeny. ÚVV podle něj nyní podporuje úsilí co nejrychleji dosáhnout voleb. Paroubek pak míní, že případná další ústavní stížnost, podaná na v pátek přijatou změnu Ústavy, nepovede ÚS ke stejnému verdiktu, tedy ke zrušení.

„Myslím, že je 99procentní jistota, že ÚS nerozhodne stejným způsobem,“ řekl Paroubek. V pondělí bude mít jeho strana v této věci k dispozici právní analýzu. Šéf ČSSD zároveň varoval, že pokud by teoreticky soud zákon zrušil a vládl by Senát, nemohl by přijmout rozpočet a reálné by tak bylo provizórium, znemožněna by byla podle něj také kontrola BIS. Podle Paroubka by tak došlo k zablokování chodu státu.

Janotův balíček u ČSSD neuspěl

ČSSD také v sobotu odmítla úsporný balíček ministra financí Janoty. Paroubek prohlásil, že jako „presumptivní vládní strana“ připravují vlastní řešení. „Jednoznačně jsem odmítli ten návrh, jak byl postaven,“ řekl k Janotovu balíčku místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj totiž pokračuje v tendenci bývalé vlády Mirka Topolánka. Sociálním demokratům na balíčku vadí především škrty v sociální oblasti.

Paroubek také oznámil, že ČSSD má připraven „realistický a umírněný“ program, týkající se soužití s Romy. Je podle něj reakcí na vzestup extremismu a má omezit vliv Dělnické strany. V této souvislosti znovu obvinil exministra vnitra Ivana Langera (ODS), že si extremisty chránil, narozdíl od současného šéfa resortu Martina Peciny. „Langerovská policie pod vedením pana Houby chránila tyto lidi jako oko v hlavě,“ prohlásil Paroubek.

Zaorálek pak dokonce hovořil v souvislosti s dopady verdiktu ÚS právě o hrozbě posílení extremismu. Kritiku si vysloužili také bývalý šéf dozorčí rady ČSA Ivan Kočárník a její exčlenka Ivana Řápková (ODS). Podle Paroubka nečinně přihlíželi například špatným manažerským krokům. Za skandální a neslušné označil jejich výroky. Například Řápková kritizovala bývalého šéfa firmy a nyní volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka.

Reklama

Výběr článků

Načítám