Hlavní obsah

ČSSD nemá sociální cítění. Schwarzenberg se pustil do Hamáčka kvůli dětským uprchlíkům

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční TOP 09 i lidovci apelují ve Sněmovně na vládu, aby Česko pomohlo Řecku a přijalo 40 dětí z uprchlických táborů v Řecku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se už dříve nechal slyšet, že typický nezletilý bez doprovodu na řecké straně je chlapec z Afghánistánu nebo Pákistánu a je starší 15 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Na přijetí dětí z řeckých táborů apelovala nová šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Na jednání Sněmovny chtějí k tomuto tématu zařadit mimořádný bod, stejný požadavek mají lidovci.

„Bude to jedinečná ostuda, pokud nepomůžeme. Měli bychom ukázat lidský přístup. Je mi líto, že ze sociální demokracie pana Hamáčka sociální cítění úplně vymizelo,“ komentoval na tiskové konferenci Schwarzenberg.

„Očekávali bychom, že ministr vnitra vyšle do Řecka minimálně svého náměstka, který by tu věc ve spolupráci s naší ambasádou prověřil. Není sporu, že Česká republika je připravena pomoci 40 dětem,“ přidal se předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Česko chce seznam

O přijetí dětí, které se bez doprovodu nacházejí v uprchlických táborech, požádalo v září Řecko všechny ministry vnitra Evropské unie.

Hamáček v polovině listopadu vyzval Řecko, aby poskytlo seznam 40 konkrétních dětí bez doprovodu, které by Česko mohlo přijmout. Na základě seznamu by poté české úřady prověřily, jestli dotyčné děti nepředstavují bezpečnostní riziko.

Česká republika podle Hamáčka podobnou žádost poslala do Atén už loni v listopadu, žádná odpověď prý ale nepřišla.

„Jsem přesvědčen, že problém, o kterém hovoříme, se rozhodně netýká syrských sirotků ve věku do deseti let. Typický nezletilý bez doprovodu na řecké straně je chlapec ve věku 15+, velmi pravděpodobně z Afghánistánu nebo z Pákistánu. U takových osob je případná integrace velmi komplikovaná,“ řekl minulý týden ve čtvrtek Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám