Hlavní obsah

ČSSD nechce v kanceláři Melčáka, ten se stěhuje k Pohankovi

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Miloš Melčák dostal ve Sněmovně novou kancelář. Melčák, stále ještě člen ČSSD, řekl v úterý Právu, že ji bude sdílet s Michalem Pohankou (nezávislý). V jedné místnosti se tedy sejdou oba poslanci, jimž vděčí šéf ODS Mirek Topolánek za to, že jeho vláda získala důvěru. Melčákovo stěhování si vyžádala ČSSD.

Článek

"Máme ji společně s Pohankou," potvrdil poslanec, který dorazil do Sněmovny. Pohanka se z jednání omluvil.

Dříve Melčák sdílel kancelář s exministrem kultury Vítězslavem Jandákem (ČSSD) a mělo mu vadit Jandákovo náruživé kuřáctví. "Já jsem kouřil, ale on se choval bezcharakterně. Ať lidi zváží, co je lepší," reagoval Jandák.

Stěhování si vyžádala ČSSD

O přestěhování poslanců rozhodla na žádost klubu ČSSD kancelář Sněmovny. Podle hlasů z klubu jde o už deset dní starou věc. Jandák tvrdí, že se v kanceláři často tvoří politika a není možné, aby jednáním byl přítomen zběh. "Prý pro něj ODS už měla připravené prostory," poznamenal Jandák k Melčákovi.

ČSSD Melčáka s Pohankou v úterý vyzvala, aby opustili všechny sněmovní funkce, když už se nehodlají vzdát mandátu. Šéf soc. dem. poslanců Michal Hašek uvedl, že se to u Melčáka týká hospodářského a ústavně právního výboru, u Pohanky výborů zdravotního a mandátového. Podle Haška místa v nich oba získali díky ČSSD.

Melčák ale žádný výbor opouštět nehodlá. "Je na to přeci procedura. Mohou požádat, abych byl odvolán z jakýchkoli důvodů," reagoval Melčák.

Melčák nechce z ČSSD odejít

Podobný postoj přes výzvy ČSSD poslanec zaujal ke svému stranictví. Stále trvá na tom, že bude své soc. dem. přátele přesvědčovat o správnosti svého postupu a že nehodlá sám vystupovat.

Z jeho vyloučení může být ještě oříšek, podle stanov soc. dem. je k tomu nyní potřeba tří pětinová většina všech členů ústředního výkonného výboru, který by se měl sejít příští sobotu. Šéf ČSSD Jiří Paroubek přišel s nápadem, aby Melčáka vyloučil březnový sjezd soc. dem.. "Samozřejmě, že to předložím sjezdu strany," potvrdil Paroubek v úterý a dodal: "Zcela nepochybně to vyplyne z mé zprávy a jestli to někdo navrhne, nebo nenavrhne, nechám na delegátech sjezdu."

Paroubek má k Melčákovi řadu výhrad: "Vyjádřil se eufemisticky pro rovnou daň, které říká jednotná před statisíci diváků TV Prima, podpořil vznik této vlády, vrazil nůž do zad soc. dem. v okamžiku, kdy v prosinci vrcholila jednání. Takže myslím, že důvodů, proč by neměl být členem sociální demokracie, je celá řada."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám