Hlavní obsah

ČSSD nabízí jednání o menšinové vládě ODS

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednání o podobě nové vlády jakoby se opět dostala na úplný začátek. ČSSD slovy svého předsedy Jiřího Paroubka opět nabízí občanským demokratům jednání o menšinovém kabinetu ODS, který by soc. dem. tolerovala jen dva roky. ČSSD stále odmítá duhovou koalici, nechce ani oživovat trojkoalici ODS, lidovců a zelených.

Článek

Pro ODS ale takový model vládnutí není aktuální a nemá o něj zájem. Podobná jednání přitom probíhala i koncem srpna. ČSSD nabízela ODS to samé, jednání ale pak náhle ukončila a začala vyjednávat s KDU-ČSL o menšinové vládě těchto dvou stran, kterou by podpořili komunisté. To nakonec stálo křeslo tehdejšího předsedy lidovců Miroslava Kalouska.

Výsledkem nynějších jednání by podle Paroubka měla být smlouva mezi ODS a ČSSD a tím pádem vláda s důvěrou ve Sněmovně.

"Nevím, jestli bychom to nazvali zrovna opoziční smlouvou, ale měla by to být prostě nějaká smlouva, která je kontrolovatelná a která je zejména kontrolovatelná ze strany veřejnosti," řekl Paroubek novinářům.

Podle něj by jednání měla navázat na srpnové rozhovory ODS s ČSSD, které přerušila nabídka bývalého předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska.

Langer je pro ČSSD nepřijatelný

ČSSD by podle Paroubka měla personální a programové podmínky. Jde jí o to, aby případná menšinová vláda ODS měla středový program a nebyl v ní ministrem vnitra místopřeseda ODS Ivan Langer. V tuhle chvíli prý jde o jediné jméno, které by ČSSD vadilo.

"Je to věc, aby pan Topolánek přišel s písemným návrhem a o něm budeme jednat," poznamenal Paroubek, který také žádá konec slovní pyrotechniky a osobních útoků na jednotlivé představitele ČSSD.

Skrytá velká koalice

Paroubek se netají tím, že ODS a ČSSD by vytvořily skrytou velkou koalici. "Samozřejmě, že by to byla skrytá velká koalice. Je to v podstatě velkokoaliční uspořádání. Z toho hlediska si myslím, že je mnohem upřímnější, kdyby to byla velká koalice. Nevidím jako pejorativní ani jedno, ani druhé, pokud nemáme pět měsíců vládu. Jestli je v těch součtech jediná možná vláda vláda velké koalice, je potřeba tyto věci seriozně zvažovat. A nikdo nemůže soc. dem. obviňovat, že nemá zájem řešit povolební uspořádání, pokud sám odmítá takovou variantu," řekl šéf ČSSD.

Podle něj není menšinový kabinet ODS na dva roky prioritou ČSSD. "Je to jedna z alternativ. Myslím, že alternativa, které bych dával přednost, je velká koalice," shrnul Paroubek a dodal: "ODS a pan prezident si musí říct, jaké jsou možnosti." Dva roky mandátu pro vládu jsou podle šéfa soc. dem. optimální.

S velkou i když skrytou koalicí ale kromě ODS nesouhlasí ani KSČM, která preferuje levostředovou vládu postavenou na ČSSD. Druhou možností je vláda národní shody. Uvedl to v úterý předseda komunistů Vojtěch Filip s tím, že by sociální demokracie měla dostat třetí pokus na sestavení vlády. Podle něj ale prezident Klaus dává přednost koalici občanských a sociálních demokratů.

Předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik řekl, že velká koalice by byla "zradou na voličích", dodal ale, že podle něj to s ní Paroubek nemyslí "příliš vážně". KSČM nepodpoří ani trojkoalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. "To je pravicové řešení, s naším programem to nemá nic společného," prohlásil Kováčik.

Zelení chtějí vládu odborníků

Stejně jako pro komunisty je velká koalice nepřijatelná i pro Stranu zelených (SZ), která preferuje vládu odborníků a přečasné volby. Zelení by přijali i poloúřednickou vládu řízenou Mirkem Topolánkem. "Je to horší varianta, ale nám nezbude po rozhodnutí ODS nic jiného, než tuto variantu vzít za skutečnost a začít s ní pracovat," řekl předseda zelených Martin Bursík.

Na sestavování takové vlády by se SZ mohla i přimo podílet.  "Když už bychom byli vyzváni, abychom převzali nějakou část odpovědnosti a nominovali své zástupce do vlády, tak to nebudou politici, ale budou to odborníci a nebudeme tomu říkat trojkoalice, ale budeme tomu říkat vláda odborníků nebo poloúřednická vláda," uvedl Bursík. SZ naopak nepodpoří menšinový kabinet ODS, který by vládl po dva roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám