Hlavní obsah

ČSSD nabídla dědicům právníka Altnera 180 miliónů jako mimosoudní vyrovnání

ČSSD nabídla dědicům zesnulého právníka Zdeňka Altnera 180 miliónů korun. Strana se chce mimosoudně vyrovnat před tím, než o pohledávce rozhodne Nejvyšší soud. Českému rozhlasu Radiožurnál to potvrdily tři důvěryhodné zdroje. Soud má rozhodnout, jestli strana zaplatí Altnerovým 338 miliónů korun za to, že jí právník pomohl v roce 2000 získat Lidový dům. Ekonomický ředitel ČSSD Martin Starec věc nechtěl komentovat. Nejstarší syn Altnera Zdeněk vyrovnání odmítl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku

Článek

„Nabídka zněla a zní 180 až 200 miliónů, dohoda byla jednu chvíli na spadnutí,” řekl Radiožurnálu zdroj z vedení ČSSD. Oficiálně to strana komentovat nechce. „Průběh dědického řízení ČSSD nemůže a nebude komentovat,” sdělil Radiožurnálu Starec.

Zdeněk Altner mladší odmítl nejen vyrovnání, ale i svůj podíl na celém dědictví, uvedl Radiožurnál. Advokát měl tři děti.

Pražský městský soud loni 31. března přiznal Altnerovi téměř 338 miliónů korun za to, že stranu od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 miliónu korun, nejvýraznější část celkové částky však tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 miliónů korun. [celá zpráva]

Představitelé sociální demokracie vyjadřovali připravenost částku zaplatit, vadila jim ale smluvní pokuta, která podle nich narostla především kvůli průtahům způsobeným Altnerem. Sociální demokracie si vzala u banky úvěr 338 miliónů korun, z výroční zprávy však vyplývá, že do konce loňského roku nebyl čerpán.

Právník loni na podzim zemřel a jeho nárok přešel na dědice. Dědické řízení se před měsícem začalo chýlit ke konci, uvedl ve středu Radiožurnál.

ČSSD se dovolala k Nejvyššímu soudu. Ten vydal předběžné opatření, že dokud nerozhodne, tak strana nemusí nic platit.

Pokud se Altnerovy děti s ČSSD nedohodnou, bude o stamiliónech rozhodovat Nejvyšší soud. Jednání ale ještě není nařízené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám